Mađarska glazba i šarene narodne nošnje na glavnom osječkom trgu

Održani su 23. Dani Mađara u Osijeku

0
22

Mađarsko kulturno društvo Népkör iz osječke Retfale, održalo je 23. Dane Mađara u Osijeku, i ove godine na glavnom gradskom trgu. Na štandovima su se prodavale mađarske delicije i obrtnički proizvodi, a na podiju su se izmjenjivale plesne skupine narodnih plesova.

„Mađarstvo nije ukras na šeširu, već ga Mađari nose u dubini duše, kao školjka svoj dijamant. Osjećaj mađarstva bukti duboko u nama, tako da ni mi sami nismo svjesni toga, kao usnuli vulkani, koji su hladni kameni vrhovi, ali jednom zagrme.“ Riječima Géze Gárdonyija možemo opisati već 23. prigodom organizirane Dane Mađara u Osijeku, koji su glavna manifestacija osječkih Mađara. Tada se srce Osijeka, zahvaljujući mađarskoj zajednici, na jedan dan preodjene u mađarske boje, okuse i melodije.

Na štandovima, koji su okružili Trg Ante Starčevića, proizvode su nudili mađarski poduzetnici i udruge u Hrvatskoj. Osim razgledavanja mađarskih ručnih radova, mogla su se kušati kvalitetna vina i kolači, a djecu je dočekala dječja dramska skupina Dörömb, koji su za njih pripremili različite igre.

-Iz godine u godinu imamo lijepih povratnih informacija, pohvala, na koje je i čelništvo Grada ponosno. Jako smo sretni što je ovoliko domaćih plesnih skupina prihvatilo naš poziv i što možemo pozdraviti i goste, plesnu skupinu Mišina iz Pečuha i plesače narodnih plesova Mađarskog kulturnog centra Népkör iz Subotice. Ove godine smo krenuli malo proširiti sadržaje, naime, osim tradicionalnih narodnih plesova, slijedećih godina voljeli bismo na pozornici pokazati i narodnu glazbu i pjesme – doznali smo do Roberta Semešija, tajnika MKD Népkör.

Šarena povorka u centru Osijeka

Program su na pozornici započele dječje plesne skupine iz Vardarca, Suze i Laslova, a potom je uslijedila već tradicionalna povorka na kojoj su sudjelovali odrasli članovi plesnih skupina, uz glazbenu pratnju prošetali su centrom grada. Potom su, na svečanom otvorenju, okupljene pozdravili Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i Tibor Vidaković, predsjednik Mađarskog kulturnog društva Népkör.

-Na uobičajen način, niz mađarskih manifestacija u Hrvatskoj, svake godine počinje ovdje na Danima Mađara u Osijeku. Na prekrasnom glavnom gradskom trgu Mađari iz Osijeka imaju priliku predstaviti svoju kulturu i običaje. Čestitam organizatorima, Mađarskom kulturnom društvu Népkör, što su, bez obzira na teške okolnosti, uspjeli organizirati ovu predivnu manifestaciju – izjavio je Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara.

U drugom dijelu kulturnog programa predstavile su se folklorne skupine odraslih, osim inozemnih folklornih skupina, tu su još bile i iz Laslova, Suze, Dalj Planine, Pule, Batine i naravno domaćini iz Népköra. Program je zatvoren zajedničkim čardašem, folklornih skupina i okupljenih.

Na štandovima mađarske delicije i rukotvorine

Osim kulturnog programa, drugi dio manifestacije čine štandovi, naime, mađarskim delicijama malo tko može odoljeti. Više udruga je iskoristilo ovu prigodu kako bi pokazali svoj rad, među ostalim i Udruga Ružmarin iz Laslova, čiji članovi su na štandu ukrašenom vlastitim rukotvorinama posjetiteljima nudili slane i slatke kolače. Manifestacija je imala i sudionike koji su došli iz udaljenih krajeva, među njima je i Mađarsko kulturno društvo Móricz Zsigmond iz Pule. I oni su ove godine održali svoje 23. Dane Mađara, a njeguju dobre odnose s društvom Népkör iz Osijeka i redovito međusobno sudjeluju na događanjima.

Osnivači Mađarskog kulturnog društva Népkör rado se prisjećaju početaka, Iboja Farkaš je za naš list izjavila kako su ponosni na manifestaciju i na to što su bili prvi koji su ovakvom vrstom manifestacije okupili mađarske plesne skupine. Vrijeme i okolnosti se mijenjaju, ali opet možemo konstatirati riječima Gárdonyija kako osjećaj mađarstva i u članovima Népköra bukti, i koji jednom godišnje zaista „zagrmi“ i jedan cijeli dan u srcu Osijeka posveti oživljavanju običaja mađarskog naroda.

Manifestacija je održana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.