MAĐARI U HRVATSKOJ SU UJEDINJENI – nakon 25 godina razdvojenosti, mađarska zajednica ujedinjeno stoji iza svojih kandidata

IZBORI ZA VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA 2023

78

U subotu u ponoć istekao je rok za predaju liste kandidata za vijeća nacionalnih manjina za izbore 7. svibnja.

Javno dostupne kandidacijske liste pokazuju da se Mađarima u Hrvatskoj političko jedinstvo iza DZMH dodatno učvrstilo jer, osim dvije zajednice u dijaspori, nigdje nema dvije liste kandidata, nigdje neće biti mađarsko-mađarske kampanje, neće biti takvih nesuglasica koje su još prije nekoliko godina karakterizirale našu zajednicu.

Ovo nas može samo veseliti, jer na taj način možemo i dalje svu svoju energiju usmjeravati na razvoj naših zajednica, a ne ju gubiti na nadmudrivanja.

Što se tiče statistike, DZMH ima u osam županija 313 kandidata, zagrebački Kulturni krug Ady ima 27 kandidata u 2 županije, dok Zajednica Mađara Zagrebačke županije ima 2 kandidata u županiji.

Samo u četiri zajednice u dijaspori nema mađarskih kandidata, iako to zakon osigurava, dakle tamo nećemo birati predstavnike i članove vijeća (u Osječko-baranjskoj županiji u općinama Popovac i Čeminac, u Vukovarsko-srijemskoj županiji u općini Lovas, odnosno u Zadarskoj županiji).

Jankovics:  Zahvaljujem svakom kandidatu što je prihvatio izazov. Izvrsno je što se ne moramo baviti unutarnjim konfliktima, jer naše kandidate možemo predstaviti kao rezultat najopsežnijih konzultacija, tako će, po mome mišljenju, naša vijeća činiti takvi ljudi koji to najviše zaslužuju. Nadam se, da će slijedeće četiri godine biti bolje od četiri godine prethodnog mandata.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.