MAĐARI U HRVATSKOJ PONOVNO ĆE IMATI SNAŽAN MANDAT U ZAGREBU!

23

Kandidati DZMH dobili su 2804 glasa Mađara u Hrvatskoj

S puno većim odazivom nego inače, na parlamentarnim izborima u srijedu nije odlučeno koja politička snaga može sastaviti Vladu, ali nedvojbeno je da će Mađari u Hrvatskoj ponovno imati saborskog zastupnika s jakim legitimitetom u Zagrebu.

Za zastupnički par Róbert Jankovics – Olivér Matijević glasovalo je 27% mađarskih birača u Hrvatskoj, što je za tri glasa manje nego u 2020. godini, ali na žalost i naša zajednica je manja nego prije četiri godine.

Jankovics: „Zahvaljujemo na ponovljenom ogromnom povjerenju“

S mojim zamjenikom, Olivérom Matijevićem, zahvaljujemo na ogromnom povjerenju koje smo dobili u srijedu od naše mađarske zajednice. To povjerenje će nam biti potrebno u narednim danima i mjesecima, jer politička situacija ne odgovara u potpunosti našim interesima.

Posebno zahvaljujem na povjerenju predsjedništvu krovne organizacije DZMH i zahvaljujem onima više stotina aktivistima koji su se trudili, koji su radili i odradili nimalo laku predizbornu kampanju i, na kraju, ali nipošto zadnje, onim 2804 Mađara koji su odabrali mađarski glasački listić i time nam ponovno ukazali povjerenje.

To što i nakon dva mandata u Saboru i u takvim burnim i neuobičajenim okolnostima – pojavljivanje predsjednika države, Zorana Milanovića, u politici, odnosno izbori održani usred tjedna te veliki odaziv birača na izbore – možemo pokazati snagu, veliki je poticaj za mene i za moje suradnike – izjavio je za naš list Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj.

Što se tiče zastupničkih mandata manjina u Saboru došlo je do jedne promjene: mjesto zastupnice albanske nacionalne manjine Ermine Lekaj Prljaskaj u Saboru, preuzeo je bošnjački predstavnik Armin Hodžić, iz grupe pet nacionalnih manjina, dok je ostalih sedam zastupnika zadržalo svoj mandat (zastupnici Vladimir Bilek češke manjine, Veljko Kajtazi romske manjine, Furio Radin talijanske manjine, Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov srpske manjine).

Detaljne rezultate izbora vezane za našu zajednicu objaviti ćemo idući tjedan, u sljedećem broju našeg tjednika.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.