Mađari su u cijeloj Hrvatskoj obilježili blagdan Svetoga Stjepana, kralja i utemeljitelja mađarske države

0
15

20. kolovoza je blagdan Svetoga Stjepana, kralja i utemeljitelja mađarske države, kojom prigodom su mađarske udruge održale svečane programe i okupljanja od Baranje do Jadranske obale.

Bilje

Članovi DZMH ogranka Bilje redovno obilježavaju mađarske nacionalne blagdane. Tako su se i povodom 20. kolovoza okupili u svome sjedištu u prizemlju medijske kuće DZMH, održano je predavanje o značenju toga blagdana, a nakon rezanja novog kruha, program je nastavljen neformalnim druženjem.

Osijek

U gradu na Dravi, Mađarsko kulturno društvo Nepkor, iz osječke Retfale, organizira programe vezane uz mađarsku nacionalnu manjinu. Održe obilježavanje svakog mađarskog nacionalnog blagdana, pa su tako organizirali i program povodom Dana Svetoga Stjepana. Na dvorištu njihovog sjedišta blagoslovili su kruh, Robert Semeši citirao je o životu i djelu Svetoga Stjepana, a program je i ovdje završen neformalnim druženjem.

Laslovo

U slavonskom, danas već samo djelomično mađarskom selu, Vijeće Mađarske nacionalne manjine Općine Ernestinovo i DZMH ogranak Laslovo, svake godine organiziraju prisjećanje povodom blagdana. Sudionici su se okupili na dvorištu crkve pri bisti kralja Svetoga Ladislava. Između Svetoga Ladislava i Svetoga Stjepana ključna je povezanost, naime kralj Ladislav je, krajem 11. stoljeća, pokrenuo inicijativu da se Stjepana proglasi svecem. Predstavnici civilnih udruga iz Laslova su polaganjem vijenaca i prigodnim programom odali počast povodom sjećanja na velikog kralja Mađara.

Vukovar

Dan utemeljitelja mađarske države, Svetoga Stjepana, članovi Udruge Mađara grada Vukovara proslavili su u njihovom sjedištu. Povodom toga članovi su se pripremili programom prisjećanja povijesnih događaja, recitacijama i pjesmama, a nakon toga su blagoslovili novi kruh.

Zagreb

Zagrebački Mađari su prisjećanje povodom 20. kolovoza započeli misom na mađarskom jeziku i blagoslovom kruha u kapelici Svetoga Marka u Zagrebu. Misu je vodio župnik Robert Almaši. Svečano okupljanje održali su u sjedištu Mađarskog kulturnog društva Ady Endre. U okviru programa održano je prisjećanje povijesnih činjenica (autora Ladislava Rebera) i upoznavanja sa zakonima Svetoga Stjepana (Anamarija Šehtel Molnar), a bilo je riječi i o običajima vezanim uz novi kruh.

Svečanost je organiziralo Mađarsko kulturno društvo Ady Endre i Vijeće Mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.

Novi Gradac

DZMH ogranak Novi Gradac, također je održao prisjećanje na kralja Svetoga Stjepana i godišnjicu osnivanja mađarske države. Svečanosti su prisustvovali još i Josip Vučemilović-Jurić, načelnik Općine Gradina i Ivana Kovač, ravnateljica Osnovne škole Gradina. U okviru programa održana su sportska natjecanja za mlade, a na svečanom dijelu programa moglo se poslušati povijesne činjenice, blagoslivljao se novi kruh, na kraju su proglašeni pobjednici sportskih natjecanja i podijeljena odlikovanja.

Bistrinci

Naselje Bistrinci nalazi se u Osječko-baranjskoj županiji, u blizini hrvatsko-mađarske granice. Malobrojno mađarsko stanovništvo je za vrijeme drugoga Svjetskoga rata, zajedno s Nijemcima, protjerano, unatoč tome, naselje i danas ima mađarski aspekt.

Rimokatolička crkva u Bistrincima posvećena je u čast  kralja Svetog Stjepana 1813. godine. Upravo zbog toga je mještanima važan 20. kolovoza, tada imaju i svoj kirbaj. Zid od ostatka stare crkve i  danas ukrašava jedna slika Svetog Stjepana, koja je nastala 1935. godine, u novom dijelu crkve prošle godine su posvetili oltarnu sliku koja prikazuje kralja, utemeljitelja države. Ove godine, na svetoj misi povodom 20. kolovoza, posvetili su sliku koja prikazuje Svetu Anu, majku Djevice Marije, odnosno Isusovu baku.

Split

I u DZMH ogranku Splitsko-dalmatinske županije, obilježili su Dan Svetog Stjepana i utemeljenja mađarske države. Svečanost je otvorila Aniko Tripolski, predsjednica ogranka, govore su održali i Zoltán Császár, konzul Mađarske u Splitu i Ivo Stanišić, počasni konzul. Na kraju je Anamarija Bešlić (Csoma), reformirani teolog, održala kratku propovijed i blagoslovila novi kruh. U kulturnom dijelu programa, sudionici su mogli pogledati kratke kompilacije o Svetom Stjepanu.

Rijeka

DZMH ogranak Primorsko-goranske županije jedan je od najstarijih aktivnih ogranaka Mađara u Hrvatskoj. Prije dvije godine uspjeli su se useliti u vlastito sjedište, impozantna Villa Anna izgrađena u secesijskom stilu daje dom programima udruge. Ovdje su, ovog vikenda, održali i program posvećen sjećanju na kralja Svetog Stjepana. Prisjetili su se njegovog životnog puta, te su program nastavili druženjem.

Udruga mladih Lug na svečanosti u Budimpešti

Jedna od najvećih gastronomskih manifestacija Mađarske, Ulica mađarskih okusa, ove godine je održana po 12. puta u  Várkert Bazáru povodom Dana Svetoga Stjepana, a na kojoj po drugi puta sudjeluje Udruga mladih Lug. Na manifestaciji je približno 200 osoba kuhalo, na obali Dunava, specijalitete Mađarske i Karpatskog bazena. Među ostalim, u ponudi su se našle i tripice iz Bogyszlóa, punjeni kupus iz Szatmárija, ovčji gulaš iz Karcaga, kao i baranjski fiš paprikaš i šaran u rašljama, ovo posljednje pripremala je vrijedna ekipa udruge iz Luga. Na održavanje manifestacije nije imalo utjecaja oblačno vrijeme s kišom, zainteresirani su neprestano pristizali na mjesto događanja. Jela koja je pripremila udruga iz Luga, kušao je velik broj ljudi.