Liszt Ferencre emlékeztek

162
10-ADY---liszt-nap

Zágráb – Az egyik legnagyobb magyar zeneszerzőnek, Liszt Ferencnek szentelt egy programot a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör.

Az idei egyben a Liszt Ferenc-emlékév is, hiszen a zeneszerző óriás 200 évvel ezelőtt született. Liszt a 19. század egyik legkiemelkedőbb zeneszerzője és kiváló zongoraművésze volt. Rendkívül termékeny zeneszerző volt. Műveinek nagy részét zongorára komponálta, ezek zömének eljátszásához rendkívüli technikai tudás szükséges. Összesen kb. 1400 művet komponált (beleszámolva eredeti műveit, átiratait stb.), amivel minden idők egyik legtermékenyebb zeneszerzője. Mintegy 400 eredeti művének zöme virtuóz zongoramű, szimfónia, szimfonikus költemény, mise.

Emlékműsor az Ady-körben

Liszt Ferenc munkásságának állított emléket a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör is, tagjai színvonalas műsort mutattak be székhelyükön szombaton.

– A műsorban közreműködött a kultúrkör színjátszó és zenei szakcsoportja, valamint három vendégelőadót is köszönthettünk a zágrábi Zeneakadémiáról, akik hangszeres produkcióval tették színvonalasabbá a programot. Hangfelvételekről meghallgattunk több Liszt-művet is, valamint egy előadást is a művész életéről – tudtam meg Réber Lászlótól, a program egyik szervezőjétől.

A Liszt-estre sokan voltak kíváncsiak, telt ház fogadta a fellépőket.