Liszt-emlékszám a horvátországi magyar fiataloknak

0
162
rovatkak04_cimlap

A 2011-es esztendőben Liszt Ferencet ünnepeltük Kárpát-medence-szerte születésének a 200. évfordulója alkalmából. A világ zeneszerető közönsége is megemlékezett a magyar zenei géniuszról. A HunCro a fiataloknak szánt emlékszámot jelentetett meg karácsony előtt.

A Liszt-emlékév alkalmából a Balassi Intézet támogatói pályázatot hirdetett Liszt Ferenc életének és munkásságának megismertetésére, népszerűsítésére. A HunCro Médiaközpont is a támogatottak közé került.

A HunCro által megjelentetett Rovátkák című tudományos és művészeti folyóirat ez évi utolsó, 180 lapos számát szentelték a zeneköltő munkásságának. Egy karnagy, egy zeneszerző, egy népi táncos, valamint egy folklorista terjedelmes tanulmányokban foglalkozik Liszt hatalmas életművével. Munkásságával kapcsolatban számos érdekes mozzanatra világítanak rá. Emellett Liszt Ferenc írásainak részletei, levelei, róla szóló történetek, valamint teljes életművének listája gazdag fénykép- és illusztrációs anyag kíséretében kerül elsősorban a fiatal olvasók kezébe. A médiaközpont szándéka ugyanis az, hogy karácsony előtt ingyenesen minden magyarul tanuló horvátországi általános és középiskolásnak, valamint egyetemistának ajándékba adja az emlékszámot, hogy a fiatalok megismerhessék Liszt Ferencet, példát vegyenek hazaszeretetéről és nemzetéhez való ragaszkodásáról.

Az emlékszámot dr. Lábadi Károly, a folyóirat fő- és felelős szerkesztője gondozta.