Lezárult a horvátországi gazdaságfejlesztési program pályázatainak értékelése

0
384

A beérkezett pályázatok több mint 90%-a részesült támogatásban. A sikeres pályázók még az idén birtokba vehetik a megpályázott eszköz(öke)t.

A harmadik Fidesz-kormány kiemelten fontosnak tartja a külhoni magyarság támogatását. Ezek jelentős része eddig elsősorban kulturális és oktatási programokra korlátozódott.

Tavaly viszont példa nélküli gazdaságfejlesztési programot indított, amelynek célja, hogy gazdaságilag is megerősítse és a szülőföldjén tartsa a magyar közösségeket. A programot először a Vajdaságban, Kárpátalján, majd pedig Szlovéniában hirdette meg a kormány, majd idén ősszel Horvátországban is elindították.

Az elmúlt hónapban sikeresen lezárult a horvátországi gazdaságfejlesztési program, a vártnál is több, 162 pályázat érkezett be.

Jakab Sándor, az Economica Hungarica Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a beérkezett pályázatok összértéke meghaladta a célra előirányzott félmilliárd forintos összeget, így kb. a pályázatok 10 százaléka nem részesül támogatásban.

Jakab hozzátette, hogy összesen mintegy 11,5 millió kúna értékű támogatást oszt ki az alapítvány, melyeknek a kifizetése még az idei évben meg fog történni. A támogatási szerződések aláírására várhatóan december 5-én kerül majd sor.

A benyújtott pályázatokat horvátországi és magyarországi független értékelők pontozták, majd rangsorolták, a végső döntés pedig ez alapján született meg.