Lezajlott a második népitánc-est Zágrábban

0
164
zagrabi-tancest

Zágráb – A Csehek Otthonában került sor a hétvégén a második magyar népitánc-estre , a programban dályhegyi, laskói, várdaróci, csúzai, újbezdáni és szentlászlói tánccsoportok mutatkoztak be.

Tavaly került sor először magyar népitánc-estre a fővárosban, amely nagy sikert aratott. Az alapötlet az volt, hogy a fővárosi magyarok is láthassák, hogy a horvátországi magyarságnak milyen kiváló táncegyüttesei  vannak,  amelyek tagjai  egész évben szorgalmasan gyakorolnak, és számos fellépésük van itthon és külföldön egyaránt.  Az est szervezői idén is az Ady Endre Magyar Kultúrkör,  Zágráb Város Magyar Kisebbségi Önkormányzata és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége voltak. A műsor elején többek között Szelman Mariann, az Ady Endre Magyar Kultúrkör elnöke is intézett néhány szót a közönséghez:

– Nagyon örülünk, hogy idén is sikerült megrendezni a magyar népitánc-estet, amelyen bemutatkozhattak a horvátországi magyar tánccsoportok. A fővárosi magyarok számára nem adatik meg olyan gyakran a lehetőség, hogy ilyen sok együttest egy helyen láthassanak. Bízunk benne,  hogy jövőre lesz folytatás.

Zágrábban a 2001-es népszámlálási adatok szerint 800 magyar él, többségük az Ady Endre Magyar Kultúrkör keretei között éli meg magyarságát,  ahol zenei és színjátszó csoport is működik nagy sikerrel, és minden évben több színvonalas rendezvényt hoznak tető alá.

 

Közel 170 fellépő

Szombat este telt ház fogadta a Csehek Otthona nagytermében fellépő táncosokat.  A műsorban bemutatkozott a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tamburazenekara és tánccsoportja, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület táncegyüttese, a laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tánccsoportja, a csúzai Csárdás táncegyüttes, a szentlászlói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület ifjúsági tánccsoportja és az Újbezdán Magyar Kultúregyesület énekkara.  Idén bemutatkoztak a zágrábi Kéknefelejcs óvoda és az Ivan Gundulić Általános Iskola kétnyelvű tagozatának tanítványai is egy közös műsorral.

A közel másfél órás műsor rendkívül pörgős volt, a közel 170 fellépő pedig  megérdemelte a vastapsot a hálás zágrábi közönségtől.