Lezajlott a hatodik magyar-horvát országos versmondó verseny

445
10-verseny

Az eszéki magyar iskolaközpontban hatodik alkalommal rendeztek kétnyelvű versmondó versenyt december 7-én. Közel száz általános és középiskolás diák szavalta Reményik Sándor verseit.

Hatodik alkalommal került sor országos versmondó versenyre az eszéki HMOM Központban, amelyet ezúttal is az intézmény vezetése és tanárai hoztak tető alá.

A szavalóverseny érdekessége, hogy az egyetlen magyar tannyelvű középiskolában és az általános iskolákban tanuló diákok, illetve a horvát oktatási nyelvű tanintézményekben fakultatív magyarórákra járó gyerekek mellett horvát anyanyelvű középiskolások is részt vesznek a rendezvényen, akik az adott magyar költő horvátra átültetett verseit szólaltatják meg.

Idén Reményik Sándor erdélyi evangélikus költőre esett a szervezők választása. Így az eszéki iskolaközpontban összesereglett diákok az intézmény által kiadott, az erre az alkalomra készült szavalókönyvben szereplő költemények közül választhattak. A Reményik-verseket Lehocki-Samardžić Anna fordította horvátra.

– Megoszlanak a vélemények azt illetően, hogy milyen mértékben szabad eltérnie az eredetitől a fordítónak annak érdekében, hogy a másik nyelv szellemével összhangban legyen az átültetett szöveg – nyilatkozta Lehocki-Samardžić Anna, aki egyébként a korábbi évek szavalókönyveinek a fordítója is.

A verseny

A verseny Tót Szabine hegedűszólójával és a Központ gimnáziuma volt tanulójának, Ljubić Molnár Mónikának a versmondásával kezdődött, aki a továbbiakban zsűritagként vett részt a rendezvényen. A magyar bírálóbizottság elnöke Kispéter Hajnalka, az eszéki bölcsészettudományi kar magyar lektora volt, és Lehocki-Samardžić Anna, az eszéki magyar tanszék és a HMOMK oktatója is a zsűrit erősítette. A horvátul szavalókat szintén háromtagú zsűri bírálta el, amelynek elnöke Anita Schmidt, az eszéki horvát nemzeti színház művésznője volt, valamint Ivan Kunštić költő és Varga Aleksza Melitta, az eszéki bölcsészkar oktatója.

Elsőként a horvát középiskolák képviselői tettek tanúbizonyságot előadó-képességükről, közvetlenül utánuk a magyar középiskolások, majd az anyanyelvápoló diákok, és végül a magyar általános iskolák tanulói léptek színpadra.

Eredményhirdetés

A horvát középiskolások közül a legjobb Antonela Matijević lett, a második Meteja Lanšča, a harmadik pedig Marija Jurlina.

A bírálóbizottság a középiskolás versmondók közül a legjobbnak járó díjat idén is Molnár Zsuzsannának (HMOMK) ítélte oda, a másodiknak járó díjat Bálint Viktória (HMOMK) vehette át, míg a harmadik helyen Lovas Andrea (Egészségügyi Szakiskola, Eszék) végzett.

– Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című verséből mondtam el egy részletet, és úgy látszik, hogy tetszett a zsűrinek és a közönségnek is – mondta Molnár Zsuzsanna.

Az anyanyelvápóló órákra járó általános iskolások kategóriájában a legjobb a karancsi Szilvási Szabina (Hercegszőlősi Ált. Isk.) lett, a második helyet a várdaróci Bencsik Nikolina (Bellyei Ált. Isk.) érdemelte ki, a harmadikat pedig a szintén várdaróci Lázár Nensi (Bellyei Ált. Isk.).

A magyar tannyelvű általános iskolákból érkező versenyzők közül a legszebben Ljubastyik András (Laskói Ált. Isk.) mondta el a versét a zsűri szerint, a második Clement Benjamin (Vörösmarti Ált. Isk.), a harmadik pedig Tóth Adél (Laskói Ált. Isk.) lett.

A közönségszavazatok alapján a négy kategória legjobbjai: Antonela Matijević, Molnár Zsuzsanna, Benčik Nikolina és Ljubastyik András.

10-versmondok-2