Letették a magyar kormánytámogatással felépülő iskola alapkövét a földrengés sújtotta Petrinjában

Egy templom, egy iskola

0
42

A magyar kormány támogatásával épülő, húsztantermes általános iskola alapkövét ünnepélyes keretek között tették le szerdán a földrengés sújtotta Petrinjában. Az eseményen részt vett Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is.

2020 decemberének végén és 2021 január elején 4,5-6,3 erősségű földrengések rázták meg Közép-Horvátországot. A katasztrófa leginkább Petrinja várost sújtotta. Az anyagi kár értékét 37,5 milliárd kúnára becsülte a horvát kormány. Negyvenkétezer épület sérült meg, 8180-at teljesen fel kell újítani, 4886-ot pedig az alapoktól újjáépíteni.

– Annak idején a magyar kormány, karitatív szervezetek és magánemberek az elsők között ajánlották fel segítségüket Horvátországnak, a magyar kormány hosszú távú támogatási programot is indított. Ez utóbbinak részei az iskola- és templomépítések, amelyek most kezdenek megvalósulni – mondta Soltész Miklós. „A teljesen tönkrement általános iskola közelében épül fel az új, 20 tanteremmel és tornateremmel. Ha az engedélyek megadása olajozott lesz, akkor az iskolában 2023 szeptemberében elkezdődhet a tanítás” – tette hozzá az államtitkár.

Soltész Miklós

A magyarországi Országos Horvát Önkormányzat támogatásával már elkezdtek felújítani Petrinjában egy zeneiskolát, valamint a magyarországi horvát közösség saját üdülőjében, Pag szigetén száz horvát gyermeket, a magyar kormány pedig a Velencei-tónál 400 horvát gyereket nyaraltatott tavaly. A velencei-tavi nyaraltatást idén nyáron is megszervezik száz horvát gyerek számára – mondta el az államtitkár.

Soltész Miklós „a bajban ismerszik meg a barát” mondás jegyében ismét hangsúlyozta, hogy Magyarország elsőként segített a földrengés sújtotta közösségeknek. Ezt nagyon pozitívan fogadták Horvátországban.

Szerdán ünnepélyes keretek között helyezték el a petrinjai I. számú általános iskola alapkövét, az alapokmányt Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnöke és Mihael Jurić, Sziszek-Moszlavina megye zsupánhelyettese írta alá.

Magdalena Komes, Petrinja polgármester asszonya köszönetet mondott a magyar kormánynak és a magyar népnek a nagylelkű adományért, „amelynek köszönhetően a petrinjai gyerekek számára biztosítva lesz a megfelelő oktatás, ami a jövő záloga is egyben”. Jurić zsupánhelyettes hozzátette, hogy a több mint 190 millió kúna értékű beruházás nemcsak Petrinja, hanem egész Sziszek-Moszlavina megye és egyúttal a magyar nemzet büszkesége is lesz.

Soltész Miklós a beszéde végén megjegyezte, a mostani nehéz világpolitikai helyzetnek is az a tanulsága, hogy a két nemzet között évszázadok óta fennálló jó kapcsolatokat erősíteni kell és ellenállni minden olyan külső beavatkozási kísérletnek, amelynek a célja e kapcsolatrendszer tönkretétele. Ilyen beavatkozási kísérlet lehet például nyilvánosan elhangzott kijelentések félreértelmezése, amire volt példa az elmúlt hetekben – mondta a magyar államtitkár.

Az eseményen részt vett Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete, Radovan Fuchs horvát oktatási miniszter küldöttjeként Vesna Šerepac, a Nevelési és Oktatási Hivatal igazgatója, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.