Lendületben a fiatalok Csúzán

0
198
09-mobilitas

Csúza – A Fiatalok lendületben program keretében, a HMDK és a Mobilitás közös szervezésében került sor Csúzán múlt csütörtökön (május 19-én) arra az összejövetelre, amelyen ifjúsági szervezetek, kultúregyesületek és olyan egyesület képviselői voltak jelen, amelyben fiatalok tevékenykednek. A Mobilitás részéről Magdali Csaba irodavezető tartott előadást.

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió tagállamainak megállapodása értelmében jött létre a Youth in Action, vagyis a Fiatalok Lendületben Program, amelynek célja nem formális nevelési programok támogatása a fiatalok számára. A Program célkitűzései között szerepel a fiatalok aktív polgári szerepének előmozdítása, szolidaritásuk fejlesztése, különösen annak érdekében, hogy erősödjön a társadalmi összetartás az Európai Unióban. Ezenkívül a különböző országokban élő fiatalok közötti kölcsönös megértés és tisztelet elősegítése, valamint hozzájárulni az ifjúsági tevékenységeket és az ifjúsági területen tevékenykedő civil szervezeteket támogató rendszerek fejlesztéséhez.

– A csúzai összejövetelen a helyi fiatalokon kívül kiskőszegiek és karancsiak is voltak. Az előadásban pedig többek között fesztiválok szervezéséről, különböző csereprogram-lehetőségekről és pályázatokról volt szó. Minden információ nagyon hasznos volt számunkra, így egy-egy előadásra az Alfalukban és Szlavóniában is sort kerítünk hamarosan – nyilatkozta lapunknak Déra Nándor, a HMDK adminisztratív titkára.

Tavaly a program keretében egy egyhetes ifjúsági konferenciára került sor Kopácson.