Lemondott az Agrokor élére tavaly kinevezett kormánybiztos

257

Lemondott Ante Ramljak, az Agrokor élére áprilisban kinevezett kormánybiztos, aki addig marad, míg a kormány nem nevez ki a helyére valaki mást – közölte a N1 horvát hírcsatorna szerdán.

Az Agrokor közleményt adott ki, amelyben Ramljak azzal magyarázta lemondását, hogy munkatársaival stabilizálták a vállalat működését, megtartották a munkahelyeket, megmentették a beszállítókat a csődtől, és megteremtették a feltételeket ahhoz, hogy a hitelezők megegyezésre juthassanak a követeléseiket illetően. Ugyanakkor a személye körül kialakult bizonytalanság miatt nem akar a továbbiakban akadályozó tényezővé válni a folyamat befejezését illetően.

A botrány azután robban ki Ramljak körül, hogy a Jutarnji list napilap januárban nyilvánosságra hozta: a kormánybiztos cége, amelyben azt megelőzően dolgozott, hogy kinevezték volna a válságmenedzsment élére, heti 242 ezer kúnás tanácsadói szerződést kötött az AlixPartners amerikai vállalattal, amelyet az Agrokor azzal bízott meg, hogy megszervezze a konszern átalakítását.

A sajtó és a közvélemény nyomására az Agrokor tavaly év végén tette közzé a tanácsadók listáját, a 141 cég és magánszemély honoráriuma elérheti a félmilliárd kúnát, ami szakértők szerint világviszonylatban is túlzott.

Andrej Plenković kormányfő akkor kijelentette: nem tudott a magas díjakról, és nem támogatja azokat, akiket Kolinda-Grabar Kitarović horvát államfő mélyen erkölcstelenek nevezett.

Ramljakot meghallgatta a parlament gazdasági bizottsága is, ott a kormánybiztos azzal védekezett, hogy gyorsan kellett cselekednie, ezért volt kollégáitól kért segítséget. Elismerte, hogy hibázott, és elnézést kért.

Marica Vidaković, a konszern hitelezői tanácsának tagja szerint a váltás a válságmenedzsmentben lebéníthatja a tárgyalásokat a hitelezőkkel, ami csődeljáráshoz vezethet.

A horvát kormányfő múlt szerdán este rendkívüli sajtótájékoztatón, amelyet többször is elhalasztottak a nap folyamán, bejelentette: a válságmenedzsment folytatja munkáját, az Agrokor és a hozzá tartozó vállalatok továbbra is fennakadások nélkül működnek. A kormány pedig ebben a pillanatban is konzultációkat folytat arról, kit nevezzen ki a konszern élére – jelezte. Amíg nem találnak új kormánybiztost, Ramljak a helyén marad – mondta. Hozzátette: nem lepte meg a biztos lemondása, és reméli, hogy mindenki tanult az ügyből.

……

A kabinet Fabris Peruškot nevezte ki Ante Ramljak helyére – jelentette be Andrej Plenković kormányfő az Agrokor miatt összehívott rendkívüli kormányülésen kedden.
Kiemelte: a kialakult helyzet miatt a kormány visszavonta a jelenlegi kormánybiztos kinevezését, és erről értesíti a kereskedelmi bíróságot. Utódjául Fabris Peruškot javasolja a válságmenedzsment élére, helyettesének pedig Irena Webert nevezte meg. Ezt megelőzően mindkét szakember az Agrokor cégcsoport alkalmazottja volt, kinevezésüket a hitelezők tanácsa is támogatta.
A kormány arra törekedett, hogy olyan jelölteket állítson, akiknél összeférhetetlenség, illetve érdekellentét nem merülhet fel – húzta alá Plenković.