Lecsófesztivál Kopácson: nehéz dolga volt a zsűrinek

0
123

Szombaton került sor a kopácsi Arany János Kultúregyesület lecsófesztiváljára. Összesen tizenöt csapat mérte össze főzőtudományát a nyári zöldségekből készült étel elkészítésében.

Kopács régen halászfalu volt, ezt az ősi tevékenységet azonban idővel betiltották, így lakosai a kertészkedés felé fordultak, amihez szintén tökéletesek a természeti adottságok. Sok kopácsi számára nyújt megélhetést a paprika- és paradicsomtermesztés, a fóliasátrak alatt gondozott zöldségeket pedig elsősorban az eszéki piacon értékesítik.

A kertészkedés népszerűsége adta az ötletet a kopácsi Arany János Kultúregyesületnek kilenc évvel ezelőtt, hogy fesztivált szervezzenek a lecsó köré, melynek fő alapanyagai a paradicsom, a hagyma és a paprika.

– Az idei, sorrendben kilencedik lecsófesztivál valamivel szűkebb körű volt, mint a koronajárvány előtti években. Tizenöt csapatnak tudtunk helyet biztosítani, ennél jóval többen jelentkeztek, de sajnos a jelenlegi szabályok nem engedik meg nagyobb rendezvény tartását. A Drávaszögön kívül Szlavóniából is érkeztek vendégek, azt hiszem, mindenki jól érezte magát, így mi, szervezők is elégedettek vagyunk a rendezvénnyel – nyilatkozta lapunknak Varga József, az Arany János Kultúregyesület vezetője, a program főszervezője.

Hozzátette, a lecsófesztivállal kezdetben az volt a céljuk, hogy a helyi termelők portékáját népszerűsítsék, mára viszont eljutott arra a szintre a helyi zöldségtermesztés, hogy a kopácsiaknak nem kell semmilyen reklám, a kopácsi paradicsom és paprika így is nagy népszerűségnek örvend. A hozzávalókat természetesen ezúttal is a helyi termelőktől vásárolták, amit minden benevező számára biztosítottak a főzéshez.

Zsadányi Krisztián, a verseny egyik résztvevője Németországból látogatott haza.

– Egy év után végre sikerült hazajönnünk, örülünk, hogy részt vehetünk a lecsófesztiválon, nagyon jól érezzük magunkat, remélem, jövőre sem akadályozza majd a járványhelyzet, hogy itt lehessünk – mondta Krisztián. A lecsó mellé náluk kopácsi rántott ponty is került az asztalra.

Potalec Ida készítette a legjobb lecsót

Kovács Jánostól, az egyik zsűritagtól megtudtuk, az idei versenyen kimagaslóan jól főztek a szakácsok, mind a tizenöt csapat finom ételt készített, ezért a zsűri többi tagjával, Gárdos Béla eszéki konzullal és Varga Tímeával, az Arany János KE egyik vezetőjével úgy döntöttek, egyetlen csapatot díjaznak. A legjobb ételt értékelésük szerint a kopácsi Potalec Ida főzte, aki egy kirándulást nyert a Kopácsi-rétbe.

A lecsófőzésen kívül a résztvevők még egy versenyszámban megméretkezhettek, mégpedig a pálinkakóstolásban. Különféle pálinkamintákat kellett megízlelniük és megtippelniük, milyen gyümölcsből készült.

A szervezők elégedettek az idei lecsófesztivál sikerével, és bíznak benne, jövőre már normális keretek között szervezhetik meg jubiláló rendezvényüket.

Az idei lecsófesztivált a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Kopácsi-rét Természetvédelmi Park támogatta.