Lecsófesztivál, „hogy ne távolodjunk el annyira egymástól…”

0
183

Szombaton került sor a kopácsi Arany János Kultúregyesület által szervezett lecsófesztiválra. A főzőversenyre összesen 19 csapat nevezett be, a rendezvény sikere arról árulkodik, hiányzott már az embereknek a fesztiválozás.

A koronajárvány miatt sokkal kevesebb idén a rendezvény, mint az előző években. A fertőzés terjedésének meggátlása érdekében a lakosságot továbbra is távolságtartásra szólítják fel. A tömeges események megtartása a korlátozások miatt szinte lehetetlenné vált, így számos program megrendezéséről le is mondtak a szervezők.

A téli, tavaszi hónapokban ez még kevésbé volt feltűnő, nyáron viszont mindenki érzi a fesztiválok hiányát, azt, hogy eljön a hétvége, és nincs szórakozási lehetőség.

Hogy egy kicsit „javítson az arányon”, a kopácsi Arany János Kultúregyesületben úgy döntöttek, nem mondanak le a lecsófesztivál megszervezéséről.

– Egész eddig semmit sem szerveztünk, ezért nagyon izgultunk a lecsófesztivál miatt, amit nem szívesen mondtunk volna le. Azt tapasztaljuk, hogy a járvány következtében nagyon sok egyesület „passzív üzemmódra” váltott, az emberek pedig eltávolodtak egymástól, a helyzet nem tesz jót a közösségeknek, az emberi kapcsolatoknak. Ezért szerveztük meg a lecsófesztivált, természetesen a biztonsági előírásokat betartva, hogy lehetőséget adjunk az embereknek egy kis kikapcsolódásra, társalgásra – mondta Varga Tímea, az Arany János Kultúregyesület egyik vezetője, hozzátéve, szép számban gyűltek össze a rendezvényre, összesen 19 csapat nevezett be a lecsófőzésre.

Mivel az egyesület székhelyén, a kopácsi kultúrotthon udvarában jelenleg építkezés folyik, ezért új helyszínen kellett tartaniuk az eseményt. A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma rendelkezésükre bocsátotta a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központ udvarát, amelyért ezúton is köszönetüket fejezik ki a szervezők.  Bíznak benne, hogy mihamarabb befejeződnek a művelődési ház körüli munkálatok, s az egyesület újra birtokba veheti székhelyét.

A főzőverseny résztvevői a pavilonsor alatti asztaloknál foglalhattak helyet. A nevezési díj magába foglalta a lecsóhoz szükséges zöldségféléket, ráadásul mindegyik csapat kapott egy bográcsot és háromlábat is ajándékba.

A hangulatot élő mulatós zene fokozta, voltak, akik táncra is perdültek. A lecsófőzésen kívül még egy versenyszámban megméretkezhettek a vendégek: a nevezőknek ötféle pálinkát kellett megkóstolniuk és megtippelniük, melyik milyen gyümölcsből készült. Ez a vetélkedő is népszerűnek bizonyult, a szépszámú nevező közül a kopácsi Cickai Csaba ismerte föl a legtöbb pálinkamintát.

Az elkészült ételeket a Varga Tímea, Novački Klaudia és Kovács János alkotta háromtagú zsűri értékelte. Amint az az eredményhirdetésen elhangzott, rég volt ilyen nehéz a zsűrizés, valamennyi szakács kiváló ételt készített. Első helyezettnek a kopácsi Vileta Slavko csapatát választották, második a csúzai Csárdás népi tánccsoport csapata lett, a harmadik díjat pedig a Haraszti Ifjúsági Egyesület nyerte el. A díjazottak értékes nyereményben részesültek.

Az eseményt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.