Látványos produkciók az adventi gálaműsoron

148
06-07-adventi-gla-3

Kétórás gálaműsorral nyűgözték le a közönséget a HMDK égisze alatt tevékenykedő művészeti együttesek. A látványos programot a közel száz főből álló közös kórus nyitotta meg, és a félszáz táncosból álló alkalmi népi tánccsoport zárta.

A HMDK művészeti együttesei egy több mint kétórás műsorban adtak ízelítőt múlt szombaton, december 13-án abból a gazdag és sokrétű tevékenységből, amellyel a magyar hagyományok és a népi kultúra megőrzéséért dolgoznak. A HMDK már harmadik évez zárja az évet adventi gálaműsorral, amelynek a célja, hogy az egész éves munka megkoronázásaként az egyesületek a közönségnek és egymásnak is bemutathassák legszebb művészi produkcióikat.
Az idein a szervezők eddig még nem látott produkcióval lepték meg a közönséget. Az ünnepi rendezvényt hét kórus (az Alfalusi Vegyes Kar, a dályhegyi, az újbezdáni, a vukovári, a vinkovcei, a sepsei és a daruvári) együtt nyitotta meg, amelynek tagjai alkalmi énekekkel alapozták meg az adventi hangulatot.
Az „egyesült” énekkar után Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke köszöntötte a pélmonostori moziterem közönségét; elmondta többek között, hogy a HMDK keretei között tevékenykedő csoportok olyan széles repertoárral rendelkeznek, amelynek csupán töredéke fért bele a kétórás műsorba. Hozzátette, így ennek a rendezvénynek és az egész éves munkának is az az üzenete, bár kevesen vagyunk, de még mindig túl sokan ahhoz, hogy feladjuk. Ezért, mint mondta, tovább kell dolgoznunk, hogy magyar kultúránk és hagyományaink még sokáig fennmaradjanak.
De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is részt vett az eseményen, aki arra biztatta a csoportokat, hogy továbbra is folytassák hagyományőrző tevékenységüket, dolgozzanak ilyen lelkesen és elkötelezetten, mert megéri a munka.
Majd sorra léptek a színpadra a népitánc-együttesek: a várdaróci, a laskói, a csúzai, a kórógyi, a dályhegyi, a szentlászlói, a kiskőszegi. Az estet pedig a négy település – Csúza, Várdaróc, Laskó és Szentlászló – fiataljaiból alakult alkalmi tánccsoport, közel hetven fiatal közös produkciója zárta, amit állva tapsolt meg a közönség. A nyitó és záró produkció sikere Ognjenović Kettős Zsuzsanna tanárnő érdeme, aki rövid idő alatt készítette fel a csoportokat.
A tanárnő azt mondja, maga a felkészülés is élmény volt, amely mind a tánccsoportokat, mind pedig a kórusokat még jobban összekovácsolta, ugyanakkor egy üzenete is van az egésznek: együtt mindenre képesek vagyunk.

06-07-adventi-gla-3  06-07-adventi-gla-5  06-07-adventi-gla-6  06-07-adventi-gla-7  06-07-adventi-gla-8  06-07-adventi-gla-9  06-07-adventi-gla-10  06-07-adventi-gla-11  06-07-adventi-gla-12  06-07-adventi-gla-13  06-07-adventi-gla  

{fcomments}