Látogatóban a magyar Mikulásnál

0
168
11-nagykarcsony

Nagykarácsony – November 2-án nyitotta meg kapuit a 16. Országos Mikulás Fesztivál Nagykarácsonyban, ahova a Tordinci járás Magyar Kisebbségi Önkormányzatának a szervezésében kórógyi, szentlászlói és várdaróci gyerekek is ellátogattak november 4-én.

A Fejér megyei nagykarácsonyi önkormányzat és a Magyar Mikulás Alapítvány szervezésében, egy bérelt intézményben 1995-ben nyitotta meg kapuit a Mikulásház.

Már az első évben több ezer látogatót vonzott a Ház. Ebben az évben lett a község a Mikulás-levelezés központja is, azóta több száz levelet kap a Mikulás minden évben. Többszöri költözés után 1997-ben kapott állandó helyet, a Ház és udvara folyamatosan fejlődött. Ma már Játékszobában szórakozhatnak a gyerekek a Mikulással való találkozás előtt. Az udvaron megtalálható a Csillagjáró Szán, míg a szánhúzó szarvasok a kertben tekinthetők meg. Emellett Ajándékládika-Fal és a Jóság Kútja nyújt szórakozást a látogatók számára.

 

Mikulás Fesztivál

Az 52 napos rendezvény során kétszáz programra kerül sor, többek közt színielőadások, zenés, táncos műsorok szórakoztatják majd a gyerekeket. Az idei ünnepélyes megnyitót november 4-én tartották, határon túli magyar gyerekek részvételével: a Délvidékről, a Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkezett egy-egy autóbusznyi kisgyerek.

– A meghívást Kőhalmi Tibortól, a Fesztivál kommunikációs vezetőjétől kaptuk. A kórógyi és a szentlászlói gyerekek mellett várdaróciakat is vittünk Nagykarácsonyra, mivel az utóbbi időben jó kapcsolat alakult ki a két sportegyesület, illetve az ottani hagyományőrző egyesület és a várdaróci kultúregyesület között. Nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk. A gyerekek a számos program során egy környezetvédelmi társasjátékot is kipróbálhattak, az éremverő géppel pedig saját nagykarácsonyi érmét készíthettek, és találkoztak a magyar Mikulással is, aki mesét mondott és ajándékot osztott nekik – mondta el Cserepes Zoltán, a Tordinci járás Magyar Kisebbségi Önkormányzatának az elnöke, a nagykarácsonyi út szervezője.