Laslovo: Udruga Ružmarin slavi deset godina

63

Udruga Ružmarin iz Laslova proslavila je u subotu desetu obljetnicu svoga osnutka.

Prije početka jubilarne proslave, sudionike je pozdravila Aranka Dadić, predsjednica udruge, nakon toga se  obratila tajnica, Silvija Bocka  koja se prisjetila djelovanja udruge unazad deset godina. Kako je rekla, glavni profil udruge je pjevanje narodnih pjesama i očuvanje narodnih običaja. Zbor je, na početku, osim na vlastitim priredbama, gostovao i u Slavoniji i Baranji, potom su izgradili suradnje s drugim udrugama iz Mađarske, Vojvodine i s primorja. Udruga uvijek pomaže u radu drugim udrugama sela, sudjeluju u programima koji se organiziraju i u školi, pjevanjem, prezentiranjem ručnih radova ili pečenjem langošica i krofni.

– Cilj nam je s Udrugom Ružmarin prvenstveno bio obraćanje starijim generacijama. Rad našeg zbora krenuo je tako da smo prikupili nama poznate narodne pjesme, koje smo kasnije naučili – rekla je za naš list Silvija Bocka.

Zbor probe održava na tjednoj bazi, a mjesto u Domu kulture im osigurava Kulturno-umjetničko društvo Petőfi Sándor. Od svoga osnutka, pauzirali su samo za vrijeme pandemije, ali kada su ograničenja popustila, ponovno su se okupili kako bi vježbali. Kao i kod drugih udruga i njima je problem doprijeti do mladih, ali nadaju se kako će se s vremenom pojaviti generacije koje će nastaviti njihov rad.

Okvir svečanog programa svojim je nastupom dao zbor udruge Ružmarin, a pozornica je između nastupa zbora domaćina, pripala gostujućim zborovima koji su obogatili program: mješoviti zbor Alfalusi, Népdalkör iz Kotline, MKD Népkör iz osječke Retfale i zbor KUD Ady Endre Korođ, zborovi iz Vardarca, odnosno Turnišća iz Slovenije, te je na kraju svirala grupa Aranycsárdás iz Korođa.

Program je održan uz potporu DZMH ogranka Laslovo, te Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Ernestinovo.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.