Laslovo, Korođ: izgradnja novih mađarskih vrtića izvrsno napreduje

- Árpád János Potápi, državni tajnik i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, na terenskom pregledu radova

Laslovo

Nakon nedavnog posjeta gradilištu u Belom Manastiru, prošlog tjedna su Árpád János Potápi, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske i Judit Pirityiné Szabó, voditeljica ureda državnog tajništva za nacionalnu politiku Mađarske, posjetili gradilišta u Laslovu i Korođu.

Ukoliko se sve bude odvijalo po planovima, nagodinu u ovo vrijeme otvoriti će se mogućnost odgojno obrazovnog programa vrtićke uzrasti na mađarskom jeziku za 120 djece. Uz pomoć vlade Mađarske grade se mađarske ustanove, koje su zalog budućnosti, u takvim naseljima gdje do sada nisu postojale. Za opstanak jedne manjinske zajednice, od ključne važnosti je osigurati obrazovno odgojni sustav na materinjem jeziku.

Vrtić se gradi u Belom Manastiru, Korođu i Laslovu, na sve tri lokacije radovi teku paralelno i u najboljem redu. O tome su se uvjerili, za vrijeme prošlotjednoga posjeta Árpád János Potápi, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske i Judit Pirityiné Szabó, voditeljica ureda državnog tajništva za nacionalnu politiku Mađarske.

U Laslovu će djecu čekati vrtić i jaslice

Goste je po gradilištu proveo i izvijestio o naprecima Peter Molnar, koordinator projekta. Od njega smo saznali da se vrtić u Laslovu nalazi na području veličine 5243 m², bruto površina zgrade je 436 m². Zgrada se sastoji od tri glavne jedinice, jedne jedinice za posluživanje, ovdje će mjesto dobiti kuhinja i skladišta, jedna jaslička jedinica i jedna jedinica za vrtić. Završetak objekta očekuje se krajem kolovoza 2023. godine. Državnog tajnika i voditeljicu ureda su na terenskom pregledu pratili Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH, te Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH.

-U svakom mađarskom naselju u Hrvatskoj smo u posljednjih pet, šest godina puno toga napravili. U Laslovu nismo uspjeli obnoviti samo reformiranu crkvu, nego i Dom kulture, pomogli smo školi, podijelili smo puno potpora lokalnim malim i srednjim poduzetnicima i poljoprivrednicima. A, trenutno gradimo i jedan sjajan objekt, gradimo mađarski vrtić. Taj veliki projekt mogli smo započeti zahvaljujući potpori vlade Mađarske. Jako smo zadovoljni s napretkom radova, jer za nekoliko tjedana biti će ugrađena stolarija i završit će se krovna konstrukcija, tako da ne postoje prepreke da se zimi nastavi operativna faza unutarnjih radova  – izjavio je za naš list Róbert Jankovics.

„Obrazovni program na mađarskom jeziku treba započeti već u vrtiću“

Teren gradilišta vrtića u Korođu je 2930 kvadratnih metara, bruto površina zgrade je 246 m². Izvođači radova i ovdje jako dobro napreduju, zgrada je već pod krovom, trenutno rade na unutarnjim pregradnim zidovima. Zimi će se nastaviti žbukanje i radovi vezani uz to.

-U Korođu se gradi jedan vrtić za 20 djece. Značaj ove zgrade je s jedne strane, što u ovome naselju još nije postojala slična institucija, dakle vrtić, jaslice, a s druge strane možemo zaustaviti asimilaciju. Mađarskoj djeci možemo osigurati odgojno obrazovne programe na mađarskom jeziku, to je potrebno započeti već u vrtićkoj dobi. Mislim, da se nalazimo u dvadeset četvrtom satu da ovo mađarstvo, koje je jako poznato s etnografskog gledišta, sačuvamo – rekao je Árpád János Potápi, državni tajnik za nacionalnu politiku.

Prijevod: Izabela Šegota