LASLOVO: izgradnja sjedišta DZMH ogranka Laslovo i Muzeja Domovinskog rata napreduje odličnim tempom

17

Izgradnja sjedišta DZMH ogranka Laslovo i Muzeja Domovinskog rata započela je prošle godine, radovi teku velikom brzinom.

Od ljeta 1991. do kraja studenog, kroz 152 dana, Laslovo je bilo pod opsadom tzv. Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih snaga. Šačica naoružanih mještana, uglavnom Hrvata i Mađara, su sve do 24. studenog 1991. godine držali otpor nasuprot znatno brojnijem neprijatelju, ali dalje nisu mogli te su, s preostalim stanovništvom mjesta, bili prisiljeni napustiti selo koje potječe još iz vremena Arpadovića. Opsada je odnijela 48 života, a za 15 osoba se i dan danas još traga. Sjećanje na njih čuva spomen ploča postavljena u središtu sela, a od prošle godine i knjiga autora Ladislava Kočiša, ratnog zapovjednika obrane Laslova. A, uskoro i jedan muzej, nakon što je prošle godine Róbert Jankovics, predsjednik DZMH potpisao ugovor sa predstavnikom odabranog građevinskog izvođača, koji će biti ujedno i sjedište DZMH ogranka Laslovo.

Miután tavaly Jankovics Róbert, a HMDK elnöke a kiválasztott kivitelező képviselőjével aláírta a megbízási szerződést, elkezdődhetett az építkezés

Ratni zapovjednik obrane Laslova, Ladislav Kočiš, više puta je izjavio o muzeju, da će biti od velikog značaja za Laslovčane, jer po njegovom mišljenju važno je da i ovakvim spomen domom mogu odati počast onim hrabrima koji su živote dali za slobodu države i naselja.

-Tempo izgradnje je zadovoljavajući, tako se nadamo da će radovi završiti ove jeseni. Za nas je uvijek bilo od iznimne važnosti da dostojno odamo počast svima onima koji su dali velike žrtve za našu zemlju. Mislim da će ovaj spomenik dostojno izraziti našu zahvalnost i poštovanje – izjavio je Róbert Jankovics, predsjednik DZMH.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.