Laskón került sor a Baranyai Nemzeti Kisebbségek Találkozójára

114

A HMDK laskói alapszervezete volt a házigazdája szombaton a Baranyai Nemzeti Kisebbségek Találkozójának, ahol a gasztronómiáé volt a főszerep.

A laskóiak ifjúsági otthona megnyitása óta fontos helyszíne a falu közösségi életének. Itt tartják meg a település legnagyobb rendezvényét, a Paprikafesztivált, amelyet most már az egész régió legjelentősebb őszi programjai között tartanak számon, ezenkívül halpaprikásfőző-versenyeket, kultúrműsorokat, gyerekprogramokat, koncerteket rendeznek itt rendszeresen.

Hétvégén az ifjúsági otthon adott otthont a Baranyai Nemzeti Kisebbségek Találkozójának, amelynek első alkalommal volt házigazdája a HMDK laskói alapszervezete. Munk Eriktől, az egyesület elnökétől megtudtuk, a találkozón a gasztronómiáé volt a főszerep, a résztvevő csapatok különböző tradicionális ételeket készítettek. Mivel a december hagyományosan a disznóvágások időszaka, jutott az asztalra a disznótoros ételekből is, helyben sütötték a töpörtyűt, de csíptetős ponty, hegyi bab és gombóc is készült a rendezvényen. 

A programra magyar egyesületeink mellett más nemzeti kisebbségek csapatai is meghívást kaptak, a szervezők célja e rendezvénnyel az volt, hogy régiónk különböző nemzetiségeinek a képviselői, tagjai itt találkozhassanak, ismerkedhessenek, hiszen köztudott, hogy az asztalnál „mind egy nyelvet beszélünk”.

A találkozón részt vett Matijevic Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.