Laskói szeméthelyzet – négy év után

149
10-szemet

Laskó – 2007-ben két alkalommal is írtunk az akkor aktuális szemétproblémáról, most pedig úgy gondoltuk, utánajárunk, hogy vajon milyen állapotok uralkodnak pillanatnyilag ezen a téren. Gettó Dáriót is megkerestük, aki régóta harcol a szemetelők ellen.


Laskón egy illegális szeméttelepre hordták évekig a hulladékot. A legnagyobb gond az volt, hogy emberek voltak kénytelenek élni mellette, ráadásul egy égetés alkalmával anyagi kár is keletkezett a közeli lakóépületben. Problémájukkal számos helyre fordultak, az érintettek végül a közegészségügyi hivatalnak is jelentették az esetet.
Hogy mi a helyzet mostanság, könnyen meggyőződhetünk erről is. Az illegális szemétlerakó helyén egy sűrű bozótos van, elvileg tehát megszűnt, most viszont több helyre még többen hordják szemetüket, így a mellékutcákban, a bokrok alatt szinte mindenfajta hulladékkal találkozhatunk.

Gettó Dárió még ma is harcol az illegális szemetelők ellen, de azt mondja, minden hiába.
– Felsorolni sem tudnám, hogy mi mindent meg nem próbáltam már a szemetelők ellen. Legutóbb egy feljelentést is tettem a pélmonostori közegészségügyi hivatalnál, ahonnét végül egy olyan határozatot küldtek ki, hogy nem tehetnek semmit, mert a „tettes” kiléte ismeretlen. Az egyik szomszédom rajtakapta az egyik illegális szemetelőt, amikor a házától nem messze próbált megszabadulni a rakománytól, majd miután rászólt, hogy vigye onnét a szemetét, az engedelmeskedett neki, ám tudjuk, az ilyeneket nem lehet eltéríteni szándékuktól, így minden bizonnyal másutt szabadult meg hulladékától. Nagy probléma az is, hogy miután megszüntették az illegális szemétlerakót, egy mély árokkal vették körül – igen ám, de sűrű gaz nőtte be ezt a területet, így itt egy csigaszedő vagy akár egy traktoros is pórul járhat; eddig még szerencsére komoly baj nem történt. Értesítettem erről a járási illetékest, és azt javasoltam, hogy az árok helyett inkább drótkerítéssel határolják körül, de ezzel senki sem foglalkozik – mondja Dárió.

A tapasztalat szerint ott, ahol megjelenik az első hulladékkupac, hamarosan követni fogja a második, majd a harmadik. Így félő, hogy a „tömegvonzás” eredményeképpen megsokszorozódik a szeméttel teli szatyrok száma, és egy újabb illegális szemétlerakó keletkezik. Vagyis hiába számolják fel az újabb és újabb illegális szemétlerakókat, ha a felelőtlen emberek tesznek arról, hogy a felszámoltak helyett újak létesüljenek. Amíg tehát az emberek nem éreznek felelősséget saját környezetük iránt, addig a szemetelés továbbra is probléma marad.