Laskói paprikafesztivál: túltett minden eddigin

1369

Biztosan állíthatjuk, hogy az idei laskói paprikafesztivál minden eddigin túltett a látogatók számát illetően, a három nap során mintegy háromezren vettek részt a programokon. Nagy volt a kereslet a házilag készült pirospaprika iránt is, amiből bőven volt kínálat, több száz kiló fűszerpaprikát „sorakoztattak föl” a standokon a termelők. A halpaprikásnak is az egyik titka a jó minőségű fűszerpaprika, így nem is csoda, hogy a legjobb halfőzők között is több helyi és környékbeli volt, csakúgy, mint a minősítésen, ahol a legjobb édes és az erős paprika termelőjének járó serleget is laskóiak vihették haza.

Horvátországi viszonylatban a Dráva-szögben van a legnagyobb hagyománya a paprikatermesztésnek. Laskón, Várdarócon és Kopácson sokak számára jelent megélhetést ez a tevékenység, amelyhez kedvező feltételeket nyújt a réti föld. A lakosok számát tekintve Laskón termesztik a legtöbben, szinte minden második háznál ott a tábla, amely az eladó paprikát hirdeti.

A hagyományos módon feldolgozott paprikának – körülményessége miatt – meg is kérik az árát, mégis óriási a kereslet a házilag készült pirospaprika iránt, mivel ennek minőségével nem vetekedhet az iparilag előállított fűszer.

Évek óta kiváló alkalom a paprika értékesítésére a laskói Paprikafesztivál.

Munk Erik, a HMDK helyi szervezetének és a Laskói Ifjúsági Egyesületnek az elnöke, az esemény főszervezője elmondta, nagy öröm számára, hogy a paprikatermelők ilyen nagy számban vettek részt a rendezvényen.

– Annak pedig külön is örülök, hogy évről évre egyre több helyi termelő tartja fontosnak megjelenni ezen az eseményen, hiszen az a célunk, hogy elsősorban a helyiek termékeinek szerezzünk hírnevet – mondta Munk Erik.

A központban felállított standok megnyitása után minden termelő leadta a paprikamintát, amit a zsűri pár órán keresztül értékelt, majd rangsorolt.

Amíg a zsűritagok dolgoztak, a termelők a paprikával kapcsolatos különböző játékokra is benevezhettek, amit Stojanović Dániel vezetett, közben pedig az ifjúsági otthon mellett felállított színpadon először a hazai és környékbeli települések, valamint Kórógy és Csúza gyermektánccsoportjai mutatkoztak be. A kultúrműsor második részében pedig már az ifjúsági művészeti együttesek és a kórusok kaptak bemutatkozási lehetőséget a zsúfolásig megtelt nagysátor közönsége előtt.

A kultúrműsor előtt viszont a rendezvény támogatói és rangos vendégek foglalták el a színpadot: Munk Erik főszervező , a Bellyei járás magyar kisebbségi elöljáró-helyettese, Varga Gábor, a Bellyei járás elöljáró-helyettese, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének ügyvezető elnöke, magyar parlamenti képviselő,  De Blasio Antonio, Magyarország eszéki főkonzulja és Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere, akik néhány mondatban üdvözölték a közönséget és gratuláltak a laskóiaknak a rendkívül színvonalas rendezvényhez.

Laskóiaké lett az arany

Közben a paprikaminősítéssel is végzett a zsűri. Markos Sándor, a zsűri elnöke elmondta, kizárólag olyan termelők adhattak le mintát, akik ki is állítottak a fesztiválon. Összesen 32 fűszerpaprikát minősítettek.

– Idén nagyon szép és kiváló minőségű a paprika, ilyen őrlemények kerültek elénk, így nagyon nehéz volt rangsorolni, mert csak árnyalati eltérések voltak, de nem is csodálkozhatunk ezen, hiszen itt, Laskón, Várdarócon és Kopácson évtizedek óta kiváló minőségű paprikát termesztenek – mondta Markos Sándor.

Az erős „kategóriában” a legjobb paprikája a versenyzők közül a laskói Majerhof Margitnak volt, míg a második helyen a laskói ifj. Kelemen József és a kopácsi Kriják László osztozott, a harmadik helyezett is kopácsi termelő lett, mégpedig Molnár Dezső. A laskói József Zsuzsanna édes paprikáját a legjobbnak minősítették, második itt a szintén laskói ifj. Kelemen Józsefé lett, a harmadik pedig Déra Julianna fűszere.

A minőségi pirospaprika a finom ételkínálathoz is hozzájárult, folyamatosan sorban álltak a helyi vadásztársaság asztalánál, akik nem győzték tálalni a bográcsgulyást és a sültkolbászt, már az első nap elfogyott a két napra szánt mennyiség.

A várdaróci Darócz étterem is kivonult, náluk többek között cigánypecsenyét, csíptetős pontyot és halászlét is lehetett vásárolni. A standoknál egyéb finomságokat is lehetett kapni, a karancsi Szabó pincészet standjánál pedig jófajta borral lehetett mindezt leöblíteni.

Négy híján 100 bográcsban főtt a hal az 1. Baranya Kupán

A laskói halfőzőverseny népszerűsége továbbra is töretlen, így itt rendezték meg az 1. Baranya Kupa halpaprikásfőző-verseny elődöntőjét, összesen 96 csapat jelentkezett. Az eseményre ezúttal is szép számban érkeztek a környékről, távolabbi településekről és Magyarországról is. A vasárnapi döntőbe a harminc legjobb halétel készítője jutott be, akik ugyanolyan lelkesedéssel főztek másnap is. Itt öt étel ért el arany minősítést, míg tíz ezüst-, illetve 15 pedig bronzérmet kapott. Aranyérmes lett a sepsei HMDK csapata, a kopácsi vadászok mindkét szakácsa, a várdaróci Molnár Róbert, Boris Lordan  Josipovacról, a vándorserleget pedig a kopácsi vadászok halfőzője kapta, aki ezzel jogot szerzett az országos halfőzőversenyen való részvételre.

Tíz év után újra Horvátországban a 3+2 együttes

A vajdasági 3+2 zenekar volt az egyik leghíresebb mulatós formáció a 80-as években, a Csipkés kombiné című dalukat egy teljes generáció dúdolta. Akkor több lemezük is eladási rekordot döntött. Horvátországban legutóbb tíz évvel ezelőtt a kórógyi zenésztalálkozón koncerteztek nagy sikerrel. Így most sem volt kétséges, hogy laskói fellépésük is telt házas (sátras) lesz. Míg a koncert kezdetén kissé bátortalan volt a közönség, később már egy tűt sem lehetett volna leejteni a parketten, annyian ropták a táncot a rég nem hallott slágerekre, és énekeltek együtt a zenészekkel.

A laskói paprikafesztivál és falunap minden korosztály számára szórakozási lehetőséget kínált, a fiataloknak pénteken szervezett ifipartival kezdődően. A háromnapos eseményről így azok, akik ott voltak, elmondhatják, hogy egy rendkívül sikeres rendezvény részesei lehettek.