Laskói paprikafesztivál: párját ritkítja

0
186

Horvátországi viszonylatban a Drávaszögben van a legnagyobb hagyománya a paprikatermesztésnek. A lakosok számát tekintve pedig Laskón termelik a legtöbben. Több száz kiló fűszerpaprikát „sorakoztattak föl” a standokon a termelők az idei paprikafesztiválon is, ahol volt még paprikaminősítés, a legjobb gyomorral rendelkezők a legerősebb paprikák evésében versenyeztek, megtartották a második kétfordulós Baranya Kupa halfőzőversenyt is, de szórakoztató programok is várták az elmúlt hétvégén a Laskóra látogatókat.

Milyen is lenne a halpaprikás, a halászlé igazi pirospaprika nélkül? Vagy a csípős kolbász? Hát, valószínűleg számunkra ehetetlen. A Baranya-háromszögbeli fűszerpaprika messze földön híres. Az elmúlt években a térség egyik meghatározó kertészeti kultúrájává vált, ennek köszönhetően rendezik meg évről évre a laskói falunapot a törökbors jegyében.

A termelők általában otthon, helyben, valamint Eszék és Pélmonostor piacain értékesítik a megtermelt és feldolgozott fűszerpaprikát, de a paprikafesztiválon, a falu központjában sorakozó standokról is kínálták a portékájukat. Emellett más kézműves termékek is kaphatók voltak. Több mint hatvan stand volt, így nem kis időbe telt mindet sorra járni.

A látogatók biztosan nem maradtak éhen, a helyi Fácán Vadásztársaság tagjai több kondér vadpörköltet főztek, és két nap sütötték a kolbászt is. Pár méterrel a vadászoktól azoknak is kedveztek, akik halételt kóstoltak volna szívesen, itt csíptetős pontyot és halpaprikást kínáltak, de a lángosos, a süteményes és kürtőskalácsos standok előtt is folyamatosan sorban álltak.

Paprikaminősítés

A paprikaminősítés elengedhetetlen része a paprikafesztiválnak, a termelők pedig büszkén állítják ki standjukon a rendezvényen szerzett serlegeket. Paprikamintából így volt idén is bőven, ami nem könnyítette meg a zsűritagok dolgát. Végül a legjobb édes paprikáért járó díjat a laskói Déra Juliannának adták át, aki csak kis mennyiséget termel, de a legjobb minőségre törekszik. Az erős kategóriában viszont az arany minősítést az egyik legnagyobb laskói termelő, József Zsuzsanna érdemelte ki.

A megnyitó

A népi tánccsoportok bemutatkozását két részre osztották a szervezők. Az elsőben a kisebbek léptek színpadra, a másodikban pedig az ifjúsági táncegyüttesek és az énekkarok. A kettő között pedig neves közéleti szereplők, az esemény támogatói köszöntötték az egybegyűlteket: Munk Erik főszervező, a Bellyei járás magyar kisebbségi elöljáró-helyettese Cickaj Željko, a Bellyei járás elöljárója, Dorogi Sándor, Balatonszárszó polgármestere, Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere, Goran Ivanović Lac zsupánhelyettes és De Blasio Antonio, Magyarország eszéki főkonzulja, akik mind elismerően szóltak a paprikafesztiválról, amely mára a megye egyik kiemelt eseményévé vált. A rendkívül színvonalas rendezvényhez gratulált a laskóiaknak Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, a zágrábi parlament képviselője is, aki kifejtette azt is, annak különösen örül, hogy idén sikerült a laskóiaknak közös összefogással megszervezni a rendezvényt, amely így a falunap ékkövévé vált.

Szórakoztató programok

A laskói paprikafesztivál és falunap minden korosztály számára szórakozási lehetőséget kínált. Mindez a pénteken szervezett ifipartival kezdődött, majd a kiváló hangulatú szombat esti utcabállal folytatódott, ahol a kórógyi Aranycsárdás zenekar húzta késő éjszakáig, majd a vasárnap Márió, a harmonikás koncertjével zárult.

Ki a legerősebb?

Embert próbáló feladatot kaptak azok, akik beneveztek az erőspaprika-evő versenyre. A résztvevők kilenc körben „eszik át” magukat a világ legkeményebb csilijein. Az a versenyző, aki végül nyolc „gyengébb” után elfogyasztja a Carolina Reapert is, ami a 2,2 milliós Scoville-számával a világ legerősebb paprikája, megnyeri a versenyt. Ez három személynek sikerült, akik ráadásként még plusz egy Carolina Reapert is elfogyasztottak, így hárman osztoztak az első helyen.

Baranya kupa

A halpaprikásnak is az egyik titka a jó minőségű fűszerpaprika, így nem is csoda, hogy a legjobb halfőzők között most is több helyi és környékbeli volt.

A verseny elődöntőjébe több mint száz csapat jelentkezett. Az eseményre ezúttal is szép számban érkeztek a környékről, távolabbi településekről, Vajdaságból és Magyarországról is. A vasárnapi döntőbe a harminc legjobb halétel készítője jutott be. Itt öt étel ért el arany minősítést, míg tíz ezüst-, illetve 15 bronzérmet kapott. Az aranyérmesek legjobbja Vajda Bernát lett, aki megkapta a vándorserleget, valamint győzelmével jogot szerzett az országos halfőzőversenyen való részvételre.

Végre egységes volt Laskó

Munk Erik főszervező örömmel nyugtázta, hogy ismét egy rendkívül sikeres rendezvényt sikerült tető alá hozni, amelynek a legfontosabb célját is elérték: újra összehozták a falu lakosságát.

Az esemény támogatói: zágrábi Kisebbségi Tanács, Bethlen Gábor Alap, HMDK, Jankovics Róbert parlamenti képviselő és a Bellyei járás.