Laskói falunap a fűszerpaprika jegyében

1204
A laskói falunap a fűszerpaprika jegyében zajlott idén is, hiszen a nagy múltú településen a paprikatermesztésnek több évtizedes hagyománya van. A szakmai előadások mellett paprikaminősítésre is sor került, ezenkívül kultúrműsor és halfőzőverseny is a program részét képezte.

A laskói fűszerpaprika

A paprika legalább négyszer megy át a kézen, mire őrölt termék lesz belőle. Akkor lesz igazán szép és ízletes a „por”, ha gondosan szétválogatják őket, és csak az egészséges, letisztított példányok kerülnek a darálóba. Ehhez persze sok idő, munka és odafigyelés kell.

06-07-lasko-3A fűszerpaprika-termelés alapkövetelménye a kézi munka. Ha gépesítenék, az már a minőség rovására menne. A magántermelők nagyon ügyelnek arra, hogy minőségi terméket adjanak ki a kezükből.  Az emberek értékelik a minőséget, ezért a baranyai-drávaszögi fűszerpaprika, azon belül pedig a laskói is már nevet vívott ki magának a piacon.

Paprikafesztivál

Milyen is lenne a halpaprikás, a halászlé igazi pirospaprika nélkül? Vagy a csípős kolbász? Hát, valószínűleg számunkra ehetetlen. A Baranya-háromszögi fűszerpaprika messze földön híres. Laskón többen is termesztik, így az elmúlt években a fűszerpaprika a térség egyik meghatározó kertészeti kultúrájává vált, ennek köszönhetően a Bellyei járás idén is a laskói falunapot a paprika jegyében szervezte meg, a helyi civil szervezetekkel közösen.

A szombati laskói paprikafesztivál a szakmai rendezvények mellett a kikapcsolódás jegyében zajlott. Az előbbieket a LAG Baranja (Lokalna akcijska grupa) is segítette egy előadással. A paprikaminősítésre összesen 38 mintát küldtek be a helyi és környékbeli termelők. A mintákat az eszéki Mezőgazdasági Egyetem munkatársai minősítették. Az erős „kategóriában” a legjobb paprikája a versenyzők közül a kopácsi Sándorka Zoltánnak volt, míg a második és harmadik helyezett is kopácsi termelő lett, mégpedig Kriják Elvira és Kettős Áron. Kettős Áronnak az édes paprikáját a legjobbnak minősítették, második itt a kopácsi Beke József lett, harmadik pedig a laskói ifj. Kelemen József fűszere.

dsc_0004A termelők általában otthon, helyben, valamint Eszék és Pélmonostor piacain értékesítik a megtermelt fűszerpaprikát, de a paprikafesztiválon, a falu központjától a focipályáig vezető út mentén sorakozó standokon is kínálták a portékájukat. Emellett még más kézműves termékek is kaphatók voltak.

A programban a legkisebbekre is gondoltak, számukra a helyi Ács Zsigmond Könyvtár vezetője szervezett játszóházat. Itt a gyerekek kézművesedhettek, és különböző társasjátékokat játszottak.

A látogatók biztosan nem maradtak éhen, a helyi Fácán Vadásztársaság tagjai egy nagy kondér vadpörköltet főztek és több mint száz kiló húsból készült kolbászt sütöttek. A lángost most is a bellyei Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesület tagjai sütötték, akik állandó résztvevői a vidék rendezvényeinek.

A kultúrműsor sem hiányzott a programból, a laskói Petőfi Sándor Kultúregyesület meghívására a járás magyar kultúregyesületeinek táncosai és Kórógy gyermektánccsoportja jöttek el és örvendeztették meg a közönséget. Az eseményen jelen volt többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselő és Obradović Ena, az eszéki magyar főkonzulátus gazdasági attaséja is.

Főzőverseny és utcabál zárta a napot

A kultúrműsort követően már hagyományosan halpaprikás-főzésben mérhették össze tudásukat a csapatok, 58-an neveztek be. A versenyt a Laskói Ifjúsági Egyesület szervezete. A laskói versenynek az országhatáron túlra is híre ment, így mára már nemzetközi a mezőny, a baranyai és a szlavóniai csapatok mellett Magyarországról és a Vajdaságból is érkeztek a halfőzést kedvelők.

06-07-lasko-6Munk Erik, a verseny főszervezője elmondta a legtöbben már visszatérő vendégek, így olyan is akad, aki az összes versenyen részt vett. Jönnek minden évben olyan társaságok is, amelyek több tíz főt látnak vendégül. A legtöbb csapat szakácsának a célja az volt, hogy a legjobb halételt készítse el, és hogy a főzés után jó társaságban fogyasszák azt el. Így a zsűrinek most sem volt könnyű dolga, de a legjobbnak kikiáltott halpaprikással kapcsolatban mindannyian egyetértettek abban, hogy ízvilágát illetően kitűnt a többi közül – az ételt a HMDK kopácsi alapszervezetének a szakácsa, Farahó Zsolt főzte. (mt)

06-07-lasko-7