Laskó: sikeres volt a drávaszögi nemzetközi halfesztivál

0
166

Laskón évente két alkalommal is összejönnek a vállalkozó kedvű halfőzők. A szervezőknek az elmúlt években sikerült olyannyira ismertté tenniük a versenyt, hogy sokak kihagyhatatlan programjává vált, nemcsak a környékről, hanem Magyarországról és Vajdaságból is egyre többen neveznek be. A maximális férőhelyet kihasználva, a hét végén 40 bográcsban főtt a halétel.

Drávaszög legjellegzetesebb étele a halpaprikás. Az étel népszerűségét mutatja az is, hogy szinte nincs is olyan baranyai település, ahol ne rendeznének halászléfőző versenyt. Töretlen a népszerűsége a laskóinak is, egyre többen jelentkeznek a Vajdaságból és Magyarországról, ugyanakkor a falu össznépi ünnepévé vált, szinte mindenkit megmozgatott.

Munk Erik, a HMDK laskói alapszervezetének elnöke, főszervező elmondta, hogy az előző évekhez hasonlóan most is maximálisan kihasználták a helykapacitásokat, ennek ellenére kénytelenek voltak a később  jelentkezőket már elutasítani, de őket azzal biztatja, hogy az őszi versenyen már legalább száz csapatnak biztosítanak helyet.

– A legfontosabb célunkat végül elértük ezzel a rendezvénnyel: egy olyan közösségi eseményt teremtettünk, amely újra összehozta a falut – mondta Munk Erik.

Sorra gyúltak a tüzek múlt szombaton a bográcsok alatt. Míg a halételek a már jól bevált receptek alapján készültek, a tűz körül jutott idő vidám poharazásra, könnyed társalgásra is.

A versenyen a zsűri tagjai (Déra Lajos, József István, Kettős Áron és Thomájer Béla) úgy ítélték meg, hogy a legjobb halételt a várdaróci Molnár Róbert főzte, a második helyen a bródi Branimir Lovrić halpaprikása végzett, míg a „bronzérmet” a laskói Benić Hunor vihette haza.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap és a Bellyei járás támogatásából valósították meg.