Lánc, lánc, játéklánc a HMOM Központban

217
cimlap-1-kk

Eszék – A múlt pénteken, október 21-én a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának szervezésében került sor Wéber Béláné Lánc, lánc, játéklánc című gyermekjátékokat összefoglaló könyvének bemutatójára, amelyen közreműködtek a Mecsekaljai Bánki Donát Utcai Általános Iskola (Pécs) kis népi táncosai.

A Mecsekaljai Iskola Bánki Donát Utcai Általános Iskolájának népi tánccsoportja 52 éve működik megszakítás nélkül. Alapítója, Wéber Béláné a mai napig segíti az együttes munkáját. Fáradhatatlanul tanítja, neveli a gyerekeket a népi tánc és a zene szeretetére.
Az általános iskolásokon kívül az óvodásokkal is foglalkozik. A hosszú évek során felgyülemlett tudását, tapasztalatait Lánc, lánc, játéklánc című gyermekjáték-gyűjteményében foglalta össze, amelyet idén a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma adott ki a HunCro Médiaközpont gondozásában, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.
– A Wéber Béláné által gyűjtött gyermekjátékoknak, koreográfiáknak nagy hasznát veszik az anyanyelvápoló pedagógusok, a zene és a tánc segítségével könnyebben tanítható a nyelv a gyerekeknek. Több alkalommal is szerveztünk továbbképzéseket, amelyeken ezeket az általa gyűjtött gyerekjátékokat átadta az óvónőknek, tanítónőknek, anyanyelvápolóknak. Tulajdonképpen ezen alkalmakkor fogalmazódott meg a könyv kiadásának a gondolata, amit sikerült is megvalósítanunk – mondta el lapunknak Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke.
A központ aulájában a Mecsekaljai Iskola Bánki Donát Utcai Általános Iskolájának a tánccsoportjai adtak ízelítőt a könyv anyagából, így a megjelent anyanyelvápoló tanárok, óvónők és tanítónők a kiadvány tartalmának gyakorlati alkalmazását figyelhették meg.
– A játékokat ünnepkörökhöz kapcsoltan állítottam össze, vagyis például a farsanghoz, a húsvéthoz kötődnek. Tájegységekhez kapcsolódó gyermekjátékok is találhatók benne, így például baranyaiak is. Nagyon örülök, hogy ezzel adhattam valamit az utókornak, így nem merülnek feledésbe ezek a játékok – mondta Wéber Béláné lapunknak.
Egyszerű játékos, táncos mozdulatokról van szó, amelyeket könnyen elsajátíthatnak az óvodások, kisiskolások, hogy különböző ünnepi alkalmakkor aztán bemutassák őket. A kiadványnak DVD-melléklete is van.