Lakodalmi dínomdánom – mennyi is az annyi?

255
06-venessa

Egyre kevesebb a lakodalom, hiszen az esküvőt követő dínomdánom bizony nem olcsó mulatság.

Valentin-napon nagy valószínűség szerint sok leányzóból lett menyasszony, ugyanis sokan erre a napra időzítik a lánykérést. A nagy öröm után az ara és a szülők számára felbolydul a világ, el kell kezdeni ugyanis szervezni az esküvőt és a lagzit. Jöhet az osztás-szorzás, az álmok készpénzre „váltása”, aminek a végeredménye egy meglehetősen ijesztő összeg. Persze lehet olcsóbb és lehet drágább lakodalmat is tartani. Nagyjából megpróbáltam összefoglalni, hol, hogyan és mennyiért ünnepelhetjük életünk egyik legfontosabb eseményét.

A terem és a vacsora kulcskérdés

Két kedves ismerősöm is friss információkkal látott el a lakodalmi költségeket illetően –  egyikük már túl van rajta, másikuk még előtte áll. Az egyik esetben falusi lagziról, a másikban ún. városiról van szó. A költségeket illetően a kettő között nagy különbség van.

– Falun a terembérlet nem okoz nagy gondot, körülbelül 1000 kúnáért birtokba lehet venni a kultúrotthonokat egy hétvégére. Itt általában helyben készül az étel, ha a rokonság besegít, akkor viszonylag kevésből ki lehet hozni. A sütemények is otthon készülnek – tudtam meg Benić Veneszától, akinek néhány hónapja Csúzán volt a lakodalma.

– A szállodák szolgáltatásai a legdrágábbak, Eszéken 200-350 kúnát kell fizetni személyenként, amiben még nincsenek benne a sütemények, tehát azzal külön kell számolni. Termet bérelni körülbelül 10 000 kúnáért lehet, itt azonban a vacsoráról külön kell gondoskodni – mondja Kosić Maja, akinek régióközpontunkban kerül sor az esküvőjére, lakodalmára.

Zene, ruha, fotó és videó

A következő nagy tételt egy esküvő kapcsán a fenti dolgok jelentik. Az amerikai mintájú DJ-s lakodalmak helyett vidékünkön még az élőzenés lagzi dívik, a zenészek pedig bizony megkérik a hajnalig tartó muzsika árát, 5-10 ezer kúnáért húzzák a talpalávalót. A menyasszonyi ruha bérlése természetesen a tervezőtől is függ, átlagban 3-4000 kúnát kérnek el a kölcsönzők az álomruha hétvégi használatáért, de a márkás üzletekben ne csodálkozzunk ennek a többszörösén sem. Persze mindezt hiába csinálnánk, ha nem örökítenénk meg, így egy jó fotósra és videósra is szükség lesz. Ha azt szeretnénk, hogy a nagy nap minden pillanatáról legyen emlékünk, akkor az körülbelül 6-10 000 kúnánkba fog kerülni. Ehhez persze még jönnek az olyan „apróságok”, mint a vőlegény öltözéke, a virágok, a dekoráció, a meghívók és egyéb különlegességek. A végeredmény természetesen attól függ, hogy hány vendéggel számolunk, átlagosnak a 100-300 személyes lagzikat nevezhetjük. Egy nem spórolós nagylakodalom összköltsége akár 100 000 kúnára is rúghat.