Kvótareferendum: a levélben szavazás menete

704
Október 2-án 8 millió 277 ezer választópolgár szavazhat a magyarországi népszavazáson. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak, már hétfőtől leadhatják levélszavazataikat a külképviseleteken.

Az október 2-ai népszavazáson levélben szavazóknak figyelniük kell arra, hogy pontosan töltsék ki az azonosításukhoz szükséges nyilatkozatot, írják is alá, és ne felejtsék el a mellékelt ragasztócsíkkal leragasztani, mert ennek hiányában a szavazatuk érvénytelen lesz.

Az NVI által összeállított szavazási levélcsomag tartalmazza az országos népszavazás szavazólapját, a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát (ez az úgynevezett azonosító nyilatkozat), a szavazólap elhelyezésére szolgáló (felirat nélküli) belső kis borítékot és a válaszborítékot (az NVI-nek címezve), valamint a szavazás módjáról szóló tájékoztatást és egy biztonsági ragasztócsíkot.

Az NVI rajzos tájékoztatót is küldött a levélcsomagban a szavazás menetéről, ugyanis a 2014-es országgyűlési választáson – amikor a határon túli választópolgárok először szavazhattak levélben – magas volt az érvénytelenül visszaküldött szavazási iratok száma.

A választópolgár érvényesen csak az egyik válaszra szavazhat, és csak akkor érvényes a voksa, ha két egymást metsző vonallal (x) szavaz. A szavazólapot ezt követően a felirat nélküli borítékba kell helyezni, és a borítékot le kell zárni. A le nem zárt borítékban lévő szavazat érvénytelen.

Ezt követően a választópolgárnak ki kell töltenie egy azonosító nyilatkozatot. Az adatoknak meg kell egyezniük a regisztrációs kérelemben vagy az útlevélben, vagy a honosítási okiraton, vagy az állampolgársági bizonyítványon szereplő adatokkal. Hiába tölti ki valaki helyesen az azonosító nyilatkozatot, ha azt nem írja alá, a szavazata érvénytelen lesz.

A szavazólapot tartalmazó lezárt kis borítékot és az azonosító nyilatkozatot válaszborítékba kell zárni. Egy válaszborítékba csak egy nyilatkozatot és egy szavazatot lehet tenni, ha egy válaszborítékba több nyilatkozat vagy szavazólap kerül, valamennyi voks érvénytelen lesz.

Ezt követően a válaszborítékot le kell ragasztani a borítékban található öntapadós matricával. Ez azért fontos, hogy a borítékból ne lehessen se kivenni, se abba beletenni más szavazatot.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgár a meghatározott külképviseleten átvegye a szavazási levélcsomagot, továbbá azt, hogy a szavazatát tartalmazó válaszborítékot leadja a külképviseleten.

A Nemzeti Választási Bizottság még a 2014-es országgyűlési választás előtt iránymutatást adott ki arról, hogy a választás és a választási eljárás alapelveivel ellentétes lenne, ha a választópolgár a személyes átvétel helyszínén tölthetné ki a szavazólapot és nyilatkozatot (vagyis a levélcsomagot), így a külképviseleteken átvevőknek el kell hagyniuk az épületet a szavazólap és nyilatkozat kitöltéséhez.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok szeptember 17-éig kérhették felvételüket a névjegyzékbe ahhoz, hogy levélben szavazhassanak az októberi népszavazáson.

A szavazó eldöntheti, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez: a válaszborítékot feladhatja postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek október 1-jén éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához.

A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is szeptember 19-étől munkanapokon, a külképviseletek általában 9-16 óra között vannak nyitva.

A külképviseleteken átlátszó urnába dobhatják be szavazataikat a levélben voksolók, a külképviseletek pedig szeptember 19-től naponta ürítik az urnákat, és jelentik, hány szavazat volt abban, így nyomon követhető lesz a szavazatok számának alakulása. A Kárpát-medencében lévő külképviseletekről a szavazás előtt hazaszállítják az urnában lévő szavazatokat, hogy az NVI elvégezhesse az azonosító nyilatkozatok ellenőrzését.

A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6 és 19 óra között) is, illetve Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6 és 19 óra között. (MTI)