Kutyakötelességünk volna

158
cimlap-kutyak-1

Ha kóbor kutyát észlelünk, ezt az adott járás illetékeseinek kell(ene) jeleznünk, onnan pedig értesítik a pélmonostori állatorvosi rendelő alkalmazottait, akik elszállítják az utcára tett házi kedvencet. Az állatok ezután a pélmonostori menhelyen várják új gazdijukat.

A kóborkutya-probléma minden településen jelen van. A könyörtelenül utcára tett házi kedvencek jobbat érdemelnének ennél a sorsnál, a járókelőkre pedig akár veszélyesek is lehetnek.
Félelmükben vagy korábbi kegyetlen tartásuk miatt kiszámíthatatlanok lehetnek. Gyakran falkába verődve „portyáznak”, és csak az ösztönös élni akarás hajtja őket.
Egyesek hanyagságból hagyják elmenni kedvencüket, mások pedig azért, mert felnőtten már „nem olyan aranyos”, mint kölyök korában. Nemhogy az állatok iránt érzett szeretet, de még az sem gátolja őket ebben, hogy cselekedetükért akár 15 ezer kúnás büntetéssel is sújthatják őket.
Sokan azért szabadulnak meg ilyen embertelen módon házi kedvencüktől, hogy elkerüljék az oltás költségeit, de egyes felmérések szerint a nyári szabadságok és az ünnepek idején is megnő a kóbor kutyák száma. Az utcára tett állatok sok bosszúságot okozhatnak az embereknek.
A csúzai Farkas Mariannának is már meggyűlt a baja az utcán szabadon kószáló ebekkel, mert bejárnak kerítés nélküli udvarukba. Ez a dolog rendszeresen előfordul, de egyszer kellemetlen helyzetbe kerültek emiatt.

 

10-kutyas-Farkas-M-2

 

– Akkor is idegen kutyákkal volt tele az udarunk, amikor oltani jöttek az állatorvosok. Meg akarták fizettetni velünk a többi kutya oltását is, illetve az elaltatás költségét. Nagy nehezen sikerült megértetnünk velük, hogy azok nem a mi kutyáink – mesélte Marianna.
Erre az esetre még a csip-rendszer bevezetése előtt került sor, de sajnos még ma is gyakran odajárnak a kutyák. Megeszik a macskaeledelt, amelyet Mariannáék saját cicájuknak szántak, és éjjelenként ugatásukkal zavarják a háziak nyugalmát.

Mi a teendő, ha valaki gazdátlanul kószáló ebet lát?
A kóbor állatok elszállítását a járások kötelesek finanszírzoni. A Darázsi, a Hercegszőlősi és a Bellyei járásoknak a pélmonostori állatorvosi rendelővel van éves szerződésük. Ha valaki kóbor kutyát észlel, azt az illetékes járásnak kell(ene) jelentenie, azok pedig értesítik a pélmonostori állatorvosi rendelőt.
Varga Gábor, a Bellyei járás magyar elöljáró-helyettese lapunknak elmondta, az ő járásának 75 ezer kunájába kerül az éves szerződés a pélmonostori állatorvosi rendelővel.
– Az állatorvosi rendelő alkalmazottait abban az esetben hívhatjuk ki, ha kóbor kutyát, gazdátlan macskát, kutya- vagy macskatetemet látunk. A rendelő szolgáltatása nem vonatkozik vadakra, valamint a közutakon talált tetemekre. Ez utóbbi a Cesting közútkarbantartó vállalat hatáskörébe tartozik – tájékoztatott Varga Gábor.
 

Több száz kutya érkezik évente a pélmonostori menhelyre
Dr. Miroslav Prebeg, a pélmonostori Állatorvosi Rendelő (Veterinarska stanica Beli Manastir) állatmenhelyének vezetője elmondta, naponta jelentenek be kóbor kutyákat a Baranya-háromszög és Szlavónia területéről. Mint mondta, a legnagyobb gond az, hogy sok járásnak nincs érvényes szerződése a rendelővel, pedig erre törvény kötelezi (kötelezné) őket.
– Régen az volt jellemző, hogy a nyári szabadságok és ünnepek előtt, valamint kutyaoltás idején tették ki a legtöbb állatot, de most már sajnos mindennaposak az ilyen esetek – mondta dr. Miroslav Prebeg.
Hozzátette, az is elszomorító, hogy a gazdátlan állatok nagy részét elüti az autó.
A menhelyre érkező állatokat megvizsgálják, beoltják és kasztrálják. Abban az esetben, ha az állatnak már van mikrocsipje, értesítik a gazdát – ha nem jelentkezik, büntetőeljárást is indíthatnak ellene. Ha viszont a kutyának még nincs csipje, megjelölik és egészségügyi kartont állítanak ki neki.

 

10-kutyaproblema---allatorvosi-rendelo

 

A menhelyen lévő kutyáknak igyekeznek minél hamarabb gazdit találni. Ez az utóbbi időben jól működik, ugyanis naponta két kutyát is örökbe fogadnak. Ehhez a sikerhez hozzájárul, hogy a menhelynek a Facebook közösségi oldalon is van rajongói oldala, ahol mindenki számára láthatóak a menhely kutyusai fényképeken.
Több európai uniós szervezettel is együttműködnek, így más uniós tagállamból is örökbe fogadhatnak kutyákat a menhelyről. Ennek persze szigorú feltételei vannak, az állatoknak uniós útlevéllel kell rendelkezniük, és többszöri orvosi vizsgálaton kell átesniük, mielőtt elvinnék őket. Az elmúlt időszakban 24 kutya Angliában, 6 pedig Németországban lelt új otthonra. 
Tavaly majd 500 kutyának találtak gazdát a pélmonostori menhelyről, 2013-ban pedig 700-nál is többet „fogadtak örökbe”.
Ha valaki magához szeretne venni egy négylábút, előtte alá kell írnia a szerződést, melyben benne foglaltatnak a házi kedvenc tartásának a feltételei.
Az állatorvos hangsúlyozta, hogy a háziállattartás komoly és felelősségteljes hozzáállást kíván, és kérte, hogy senki se tegye utcára (addigi) kedvencét. Továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy azoknak, akiknek az oltási vagy kasztrációs költség gondot jelent, mindenképpen segítenek a menhelyen, és akár a részletfizetés is megoldható.

 

{fcomments}