Kupola került a bellyei református templom tornyára

0
224
06-kupola-2

Bellye – A gyűlölet lovagjai 1992-ben gyújtották fel a bellyei református templomot, így a település gyülekezete a békés reintegráció óta az imaházban kénytelen tartani az istentiszteleteket. A horvát kormány támogatásával hétfőn végre kupola került a torony tetejére.

A 19. század közepén épült templomot a honvédő háború elején, 1992-ben felgyújtották. A békés reintegrációt követően a kisszámú gyülekezet tagjai megrendülve tapasztalták a borzalmas pusztítást. Isten házából kiszorulva, az imaházban gyűlnek össze a mai napig.  Hétfőn felhelyezték a kupolát a kiégett templom tornyára. Lelkipásztoruk, Csáti Szabó Aranka bizakodóan tekint a jövőbe, és reméli, hogy folytatódni fog a felújítás.

– A bellyei egy kicsi, de erős gyülekezet, tagjait rendkívüli örömmel tölti el, hogy végre történt valami jó a templomukkal. Isten megsegített bennünket, és végre kupola került a torony tetejére – tudtam meg a bellyei gyülekezet lelkipásztorától.

A kupola elhelyezését megelőzően a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke, Csáti Szabó Lajos olvasott fel egy igét, majd pedig Sója Dénes parlamenti képviselő is szólt az egybegyűltekhez. Ezután a helyére került a hatalmas fémkupola, amelyet a bellyei gyülekezet tagjai meghatódva néztek végig.

– Felmenőimtől tudom, hogy a bellyei gyülekezet régen igen népes volt, ma már sajnos ez nincs így. Nagyon boldogok vagyunk, hogy templomunk elkezdte visszanyerni régi formáját, és bizakodva várjuk azt a napot, amikor ismét a falai között hallgathatjuk Isten igéjét – nyilatkozta Sipos Éva, a bellyei egyházközség presbitériumának a tagja.

A kupolát egy hatalmas emelődaru segítségével helyezték a torony tetejére, ami remélhetőleg egy folyamat első állomásaként kerül be a falu történetébe.