Kultúránkat ünnepeltük Horvátország-szerte

76
Csúza

Több magyar egyesületünk is tartott rendezvényt a magyar kultúra napja alkalmából. Kopácson, Csúzán, Vukováron és Fiumében is alkalmi műsorral ünnepelték himnuszunk születésének az évfordulóját.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le és fejezte be Szatmárcsekén a „Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból” című versének kéziratát. A jeles nap alkalmából a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége központi ünnepséget rendez minden évben, emellett több egyesületünk is alkalmi műsorral, összejövetellel tiszteleg a magyar kultúra előtt.

Kopács

Kopácson az Arany János Kultúregyesület szervezett ünnepséget a magyar kultúra napja alkalmából. A Kopácsi Magyarok Otthonában megrendezett eseményen gazdag irodalmi és népi hagyományainkból adtak ízelítőt a helybéli előadók. Varga Bence, Đurić Emma, Stankovics Hanna, Segota Berta, Stankovics Dávid, Farahó Tibor, Varga Tímea, Varga József, Fábián Veronika, Molnár Mónika, Potalec Nika és Ruzsicska Ilonka tolmácsolásában szavalatok és prózai művek hangzottak el, majd a kultúregyesület közelmúltban alakult együttese, a Tavirózsa lépett fel egy rábaközi csárdással. A rendezvény egy képkiállítással zárult, a Haraszti Ifjúsági Egyesület szakköre saját munkáikból összeállított festménytárlatát hozta el Kopácsra. 

Csúza

Csúzán a Jókai Mór Kultúregyesület emlékezik meg a magyar kultúra napjáról minden évben. Műsorára idén is a Kossuth-házban került sor. Pinkert Ilona, az egyesület keretében működő Pódium Amatőr Színjátszó Társulat és a Hajnalcsillag gyermektánccsoport vezetője köszöntötte a szép számú közönséget egy alkalmi szöveg felolvasásával. A gyermektánccsoport és a HMDK csúzai Csárdás ifjúsági táncegyüttese különböző koreográfiákat mutatott be, a színjátszók kabaréjelenetükkel színesítették a műsort, ezenkívül Rómer Edina és Pinkert Varga Vivien verseket mondott. A csúzai ünnepély „nemzeti imánk” közös eléneklésével zárult.

A rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap és a HMDK támogatásával valósult meg.

Fiume/Rijeka

A HMDK fiumei székhelyű Tengermelléki-fennsíki Megyei Egyesületében is megünnepelték a magyar kultúra napját. Németh Sára, az egyesület Petőfi-ösztöndíjasa Kölcsey Ferencről és a Himnusz születésének körülményeiről beszélt, utána pedig elszavalták a költeményt.

A program filmvetítéssel zárult, Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmjét (2016) vetítették le az egyesület tagjai számára.

Vukovár

A Vukovári Magyarok Egyesülete székházában ünnepelte a magyar kultúra napját. A Petőfi-ösztöndíjas Bódi Viktória tartott előadást az egyesületi tagoknak Kölcsey életéről és a himnuszról, amely hivatalosan 1903-ban vált „nemzeti imánkká”.