Kulturális útvonal Kárpát-medencei összefogásban

458

A magyarországi Ráckeve Érték Egyesület „Protestáns nagyjaink” című programsorozatának első részét lezáró konferenciára a hét végén került sor. A programban Laskó település is részt vesz a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesületet révén. Az eseményen Dobszai Gabriella, az egyesület tagja, egyetemi oktató tartott a témához kapcsolódó előadást.

A „Protestáns nagyjaink” című program célja, hogy Európa és a világ formálásában fontos szerepet betöltő egyházi és világi személyeket és a köréjük fűzhető eseményeket, ismereteket és helyszíneket egy csokorba szedje. A program részeként készül egy folyamatosan bővülő katalógus is, amely magában foglalja a protestáns elődök életének, műveinek és tevékenységének leírását. Valamint egy tabló, amely a róluk készült rajz, fotó vagy szobor alapján ábrázolja őket.

A cél, hogy európai kulturális útvonal épüljön ki, amely turisztikai szempontból is élénkítően hat. A ráckevei Ráckeve Érték Egyesület ehhez talált partnereket többek között Sárospatakon, Kecskeméten, Huszton, Laskón, Lendván és Felsőőrben. Valamennyi település szabad kezet kap saját programjai kialakításában, a közös cél az, hogy a kulturális programok legalább egy része fenntartható maradjon.

Az összefogás egyik szép példájaként múlt pénteken Ráckevén találkoztak a programban részt vevő  magyarországi és határon túli települések képviselői. A nemzetközi konferencián a témához kapcsolódó előadásokat tartottak, valamint beszámoltak az eddig elvégzett munkáról. Laskó település nagyjairól, a reformáció térségünkben való elterjedéséről Dobszai Gabriella, a kultúregyesület tagja, egyetemi oktató tartott előadást.