Külhoni magyar óvónők továbbképzése Siófokon

267
Ovntovbkpzs-1

Siófok – Július 15-től 21-ig tartott a külhoni magyar óvónők továbbképzése Siófokon, amelyen száz óvónő vett részt a Kárpát-medence valamennyi régiójából; Horvátországból Ruzsicska Ilonka kopácsi óvónő és Varga Erna magyar tanügyi tanácsos.

A „2012 a külhoni magyar óvodák éve” program körútja június 19-én lezárult. A jó gyakorlatok Kárpát-medencei körútját május 9-én indították. Két jó gyakorlattal járták be a Kárpát-medencét: az élő történetszövéssel, valamint az Európa- és világszerte elismert táncház-módszerrel. A körúton 12 000 kilométert tettek meg, és mintegy1500 gyermekkel, szüleikkel és pedagógusaikkal találkoztak.

 

Szakmai továbbképzés

A körút lezárultával további elemekkel folytatódott a program. Kidolgoztak egy, a külhoni magyar óvónők igényeire szabott módszertani csomagot. A módszertani csomag a nemzeti identitás erősítését szolgálja az óvodai oktatásban. A módszertani csomag tankönyvekből, oktató DVD-ből és hanganyagból áll. A Bethlen Gábor Alap egy pályázatot is meghirdetett óvónők számára, ezen a továbbképzésen közel 100 külhoni magyar óvónő vett részt, köztük Ruzsicska Ilonka kopácsi óvónő, és Varga Erna magyar tanügyi tanácsos.

Az egyhetes továbbképzés célja az volt, hogy elsajátíthassák azokat a magyar óvodapedagógiai gyakorlatokat, amelyek segítségével javíthatják a külhoni magyar nyelvű óvodai oktatás minőségét, segíthetik a magyar tannyelvű óvodai és iskolai intézmények közötti átmenetet. A továbbképzés szakmai részét az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Neveléstudományi és Módszertani Intézete, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara, illetve a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara segítségével bonyolították le.

− Nagyon tartalmas volt ez az egy hét, délelőtt előadásokat hallhattunk, délután pedig gyakorlati foglalkozásokon vettünk részt. A továbbképzés arra is nagyon jó volt, hogy megtudhattuk, más régiókban hogyan, milyen körülmények, feltételek mellett dolgoznak a kolléganők. Valamint kapcsolatalakítás céljából is fontos volt, hogy részt vettünk ezen az eseményen – mondta Ruzsicska Ilonka.