Külhoni Dalkövetelők

0
207
keresztes-ildiko2-web

Három határon túli versenyző a szombati válogatóban

Szombaton eldördül a rajtpisztoly, s tíz versenyző indul A Dal adásában, az Eurovíziós Dalfesztivál előválogató show-jában. Keresztes Ildikó, Baricz Gergő és Gyurcsík Tibor a külhoniak csapatát erősíti.

Idén is elindul a nemzeti dalválogató műsor, amelynek nyertese az Eurovíziós Dalfesztiválon képviselheti hazánkat Malmőben. A február 2-ai első elődöntőben tíz dal versenyez a továbbjutásért. A műsorszámok elbírálását szakavatott zsűri: Rúzsa Magdi énekes, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, az Eurovíziós Dalfesztiválon tavaly Magyarországot képviselő Compact Disco énekese, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, valamint Csiszár Jenő rádiós műsorvezető végzi. A hétvégén három külhoni énekesért: Keresztes Ildikóért, Baricz Gergőért és Gyurcsík Tiborért is izgulhatunk.

A marosvásárhelyi születésű Keresztes Ildikó mögött szép karrier áll, énekesi pályája 1985-ben kezdődött, s rá három évre színészként is bemutatkozott.

„Kiadómnak köszönhetem, hogy a dal megszületett, benevezték és ott van a legjobb 30 között – értékeli versenyszámát Ildikó. – Szeretem a dalt, mert azt érzem, hogy súlya van, és ezáltal hitelesen tudom előadni. Szeretnék jól teljesíteni, hogy magammal is elégedett lehessek. A többit pedig a közönségre és a zsűrire bízom. Büszkeséggel és felelősséggel tölt el ez a feladat.”

GYURCSIK TIBORGyurcsík Tibor a felvidéki magyarokat, a Csallóközt és szűkebb hazáját, Dunaszerdahelyt képviseli. A verseny nagy kihívás számára, amit büszkén és bátran vállal.

„A pozsonyi műszaki egyetemen a csoportban egyedüli magyar voltam, akiről természetesen tudták, hogy magyar. így nekem már akkor is képviselnem kellett a magyarságot, ami nagyon jól működött – vall identitásáról Tibor. – Mindig sikerült megtalálni a közös hangot, ebben már van rutinom, de tudom, hogy Malmö sokkal nagyobb falat. Bízom benne, hogy a felvidékiek büszkék rám. Aki úgy dönt, hogy mellettem voksol, annak előre köszönöm!”

Baricz Gergő 22 éves előadó, dalszerző és gitáros. A Gyergyószentmiklós mellől származó fiú egy magyarországi zenei tehetségkutató 2011-es szériájában tűnt fel előtte különböző rock együttesekben játszott Erdély-szerte.BARICZ GERGŐ

„Igazából Wolf Kati szereplése óta kísérem figyelemmel az Eurovíziót, de soha nem gondoltam, hogy egyszer az én dalom is versenyben lesz – teszi hozzá szerényen Gergő. – Nem tartom még magam kiforrott dalszerzőnek, éppen ezért óriási megtiszteltetés, hogy szombaton a saját dalommal és a saját szövegemmel állhatok a közönség elé. Remélem, hogy a nézőknek is tetszeni fog a Húz és egy-két szavazatra is érdemesnek tartanak.”

Adás: február 2., szombat (M1, Duna World 20.15)