„Kreatív, életörömmel teli munkák érkeztek az esszépályázatra”

0
121

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ de-cemberben irodalmi esszépályázatot hirdetett felső tagozatos általános iskolai, középiskolás és anyanyelvápoló órákra járó diákok számára. A pályázat nyerteseit a magyar kultúra napi rendezvényen hirdették ki a Laskói Általános Iskolában.

Január 18-án lezárult az eszéki magyar iskolaközpont által a magyar kultúra napja alkalmából kiírt KÉP/ÍRÁS irodalmi esszépályázat, amely olyan írásművek elkészítésére ösztönözte a horvátországi magyar fiatalokat, amelyek új megvilágításba helyezik a magyar képzőművészet ikonikus alkotásait.

Összesen tizennégy pályamű érkezett.

– Nagyon kíváncsiak voltunk a diákok sajátos, kreatív, friss szövegalkotási stratégiáira. Azt néztük meg, hogy milyen egyedi módszerekkel frissítik meg azt a befogadói élményt, amit ezek, a már sokak által elemzett klasszikusok szolgáltatnak nekünk – nyilatkozta lapunknak Samu-Koncsos Kinga, a Központ tanárnője, az esszépályázat egyik megvalósítója.

Hozzátette, a beérkezett művek tökéletesen megfeleltek ezeknek az elvárásoknak, kreatívak voltak és életörömmel teliek, aminek nagyon örültek.

Először vehettek részt a pályázaton az ún. anyanyelvápolásra járók

Dorkić Diana iskolakönyvtárostól, a pályázat másik szervezőjétől megtudtuk, idén a horvát tannyelvű iskolákban fakultatív magyarórákra járó tanulók is részt vehettek a pályázaton, ez volt a harmadik csoport az általános és középiskolás kategóriák mellett.

Samu-Koncsos Kinga az eredményhirdetésen elmondta, ezúttal sem volt könnyű dolga a zsűrinek, az általános iskolások kategóriájában például különdíjat is ki kellett osztaniuk. (Ezt pedig Dankos Dorina, az eszéki magyar iskolaközpont általános iskolás tanulója kapta, aki melankolikus elbeszélésével nyerte el a zsűri tetszését.)

Az általános iskolások között a harmadik helyezést a vörösmarti iskola tanulója, Fica Lili érte el, népmesei bölcsességű, helyi környezetben játszódó, szívmelengető történetével.

A második díjat a szintén a Vörösmarti Általános Iskolába járó Máté Izabell vitte haza ötletes esszéjéért, amelyben a barátság/szerelem összetett érzésvilágát egy titokzatos hely mozzanatai jelenítik meg. Az első helyezést a Laskói Általános Iskola növendéke, Márton Mateja érdemelte ki irodalmi stílusával, mozgalmas ábrázolásmódjával, árnyalatgazdag cselekményével.

Az anyanyelvápoló órákra járók közül Virág Lilla harmadik lett, a második Kucsera Mercédesz, mindketten a Darázsi Általános Iskola tanulói. Az első díjat a Bellyei Általános Iskola diákja, Gamos Dóra Rebeka nyerte el.

A középiskolás kategória legjobbjai Keresztes Flóra, Nagy Márton Zalán és Csányi Evelin voltak, mindhárman az eszéki magyar iskolaközpontból.

A legjobb írásművek szerzői értékes jutalomban részesültek. A KÉP/ÍRÁS esszépályázat a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.