Központszépítés és kultúrotthon-rendezés Kopácson

449
Kopácsi kultúrotthon

A faluközpont és a kultúrotthon környékének rendezése – többek között ezek a legfontosabb rövidtávú beruházási tervek Kopácson, ezekről Gamos Igor települési megbízott beszélt lapunknak.

Kopács egy olyan idilli kis falu a Kopácsi-rét Természetvédelmi Park peremén, amelyet emberemlékezet óta dolgos emberek laknak. Békés, csendes, így vonzó a betelepülő, főként Eszékről kiköltözők számára is. A természetvédelmi parkba évente több ezer turista látogat el, így nem mindegy, hogy milyen kép fogadja a települést is útba ejtő embereket. Így gondolja a települési megbízott, Gamos Igor is, aki azt mondja, az idei évre a Bellyei járás beruházási tervében a falu központjának és a kultúrotthon környékének a rendezése prioritást élvez.
– A Bellyei járás is megpályázta az állami közmunkaprogramot, és 65 főt fogalakoztatunk a következő fél évben, ezek között több kopácsi is van, akik a falu szépítésében, rendezésében nagy szerepet kapnak – közölte Igor. A terveket sorolva azt mondja, hogy a kultúrotthon udvari részét úgy szeretnék rendbe hozni, kialakítani, hogy ott a továbbiakban megfelelő körülmények között tudjanak szabadtéri rendezvényeket tartani. Az udvart letégláznák, egy féltetőt is húznak majd fölé. A zöld területek parkosítására is már megvannak a tervek.
A kultúrotthonba, amely a járás területén a legnagyobb és a legjobban fölszerelt középület, a tavalyi évben vezették be a központi fűtést. A művelődési háznak háromszáz férőhelyes nagyterme, tágas konyhája van, a földszinten és az emeleten pedig több kisebb terme és könyvtára, amely irodalmi esteknek és különféle kisebb rendezvényeknek is helyet adott az elmúlt évek során.
 

Gamos IgorGamos Igor kifejtette, a még jobb kihasználtság érdekében rendezni kívánják a működését, úgyhogy egyetlen érdemi tevékenységet folytató egyesület se maradjon helyiség nélkül. Az egyesületekkel, szervezetekkel közösen dolgozzák ki azt, hogy ki és milyen időszakban, melyik helyiséget használja.
A települési megbízott elmondta azt is, tavaly év végén fordult a Bellyei járáshoz helyiségkérelmével a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával működő horvátországi magyar nyelvi intézet, amely a gyorsan fogyó horvátországi magyar közösség nyelvének kutatását tűzte ki fő céljául, de emellett számos más tevékenységet is kíván folytatni. Ők a járás területén szerették volna székhelyüket kialakítani.
– Szerintünk egy nagyon fontos intézményről van szó, ezért mindenképp biztosítunk számukra helyet. A legmegfelelőbbnek a bolt melletti földszinti helyiséget tartottuk, amely külön bejárattal rendelkezik. Természetesen a nyugdíjasok, akik ezt a helyiséget használták, sem maradnak klubterem nélkül – tette hozzá Gamos Igor, aki elmondta, a cél az, hogy mindenki számára legyen tér tevékenységük folytatására.

 

{fcomments}