Közösség-összekovácsoló szőlőmunka a sepsei HMDK-ban

86

A sepsei HMDK-székházhoz szőlővel beültetett terület is tartozik, amelyet az alapszervezet tagjai közösen, hagyományos eszközökkel művelnek meg. Gondosan ügyelnek a több mint ötszáz tőkéből álló ültetvényükre. A hét végén idei első önkéntes megmozdulásuk során a metszést végezték el.

A HMDK sepsei alapszervezetének régi álma teljesült pár évvel ezelőtt, amikor saját székházhoz jutottak. Az impozáns épülethez, mely 1911 óta egyik ékessége a falu főutcájának, terebélyes udvar, tó és szőlőültetvény is tartozik.

Egykor szinte minden sepsei családnak volt szőlője a határban vagy a ház körül. Volt, akinek a szőlő volt az elsődleges pénzforrása, de volt olyan család is, amely csak afféle mellékkeresetként foglalkozott szőlészettel, borászattal. Napjainkban az iparszerű termelés kiszorította a háztáji szőlészetet, és már nagyon kevés a kisebb szőlőterület, ezért a sepsei HMDK tagjai úgy döntöttek, hogy a székházukhoz tartozó szőlőterületet megtartják és hagyományos eszközökkel művelik meg. A tagság múlt vasárnap reggel össze is gyűlt, hogy az idei első közös munkájuk során elvégezzék a metszést.

Az egyesület szorgos tagjai a szőlőtermésből bort is készítenek minden évben, erre van is lehetőség a székhelyhez tartozó pincehelyiségben, szerencsére a tagok közül többen is értenek a borkészítéshez.

Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK sepsei alapszervezetének alelnöke elmondta, amellett, hogy programokkal töltik meg székházukat, fontosnak tartják, hogy megőrizzék a térség jellegzetes építészeti örökségét és hagyományait is az utókor számára.

– A telken három pince is található, és az egyikben szeretnénk egy múzeumot kialakítani, ahol a régi sepsei szőlészettel kapcsolatos eszközöket, tárgyakat lehet majd megtekinteni – mondta Prosszer Horvatin Szanella.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.