Közös nyilatkozatot írtak alá a magyar közösségek munkacsoportjának tagszervezetei Nagyváradon

35

Közös nyilatkozatot írtak alá az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) keretében működő Magyar Közösségek Munkacsoport tagszervezetei csütörtökön a Nagyváradon megtartott találkozójukon. A tanácskozáson a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) képviseletében Andócsi János alelnök vett részt.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselőjelöltje az aláírás előtt újságíróknak arról beszélt, a Kárpát-medencei magyar közösségek a hétköznapokban is számíthatnak egymásra, de most különösen igaz ez egy európai parlamenti és helyi önkormányzati választásokat megelőző időszakban.

Ebben az együttműködésben a FUEN-nek fontos szerepe volt az elmúlt években, elég a kisebbségvédelmi kezdeményezésre, a Minority SafePack-re gondolni, ezt a küzdelmet folytatni kell és elszántak vagyunk abban, hogy ezt közösen folytassuk – fogalmazott a szervezet elnöke. Hozzátette, az Európai Parlamentben (EP) nagyon fontosak az olyan fórumok, ahol az őshonos kisebbségek elmondhatják a közösségeiket érő jogsérelmeiket.

Vincze Loránt hangsúlyozta, hogy az őshonos kisebbségek normarendszerének megteremtése mellett az unió bővítése ad majd a szervezetnek feladatot.

– Azt szeretnénk, hogy Erdélyből és a Felvidékről önerőből bekerüljünk az Európai Parlamentbe, a Fidesz listáján helyet kapott kárpátaljai és vajdasági jelöltekkel pedig a nemzetrészek szinte mind együtt lehetnek az EP-ben – hangoztatta a FUEN elnöke, hozzátéve, a nyilatkozat célja, hogy a Kárpát-medencei magyaroknak közös hangjuk legyen Európában és erejük a szülőföldjükön.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke emlékeztetett, hogy az Európai Unió ugyan létrehozta a polgári kezdeményezések intézményét, ezután azonban elfordult tőle, az eddig benyújtott kezdeményezések közül még egyik sem ért révbe.

– A FUEN magyar tagozatát egy erős szolidaritási kötelék fűzi össze, amit bizonyít a nagyváradi találkozó is. A HMDK nemcsak Horvátországban, hanem Kárpát-medencei szinten is aktív nemzetpolitikát képvisel. A nagyváradi sajtótájékoztatón elmondtam, nagyon fontosak az EU-s parlamenti választások, mert ideje, hogy a felvidéki magyaroknak újra legyen képviseletük Brüsszelben, és reményeink szerint az RMDSZ is legalább két, de akár három képviselővel is védheti majd a romániai magyar érdekeket – nyilatkozta Andócsi János, a HMDK alelnöke.

A felhívást Vincze Loránt és Kelemen Hunor mellett Berényi József, a (felvidéki) Magyar Szövetség országos elnökségének tagja, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Orbán Dušan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke, Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségének tagja, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében működő néppárti frakció alelnöke írta alá. (MTI/mt)