Közgyűlést tartottak a Kárpát-medencei magyar nyelvészek

0
65

A Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat Budapesten tartotta közgyűlését, ahol megbeszélték közös projektjeiket: folytatják a Termini magyar-magyar szótár bővítését, s előkészítik az oktatás szaknyelvének kutatását.

A Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat a 2001 óta Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Szerbiában, valamint az Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban működő nyelvészeti kutatóműhelyek ernyőszervezete, melyet kutatói vagy oktatói állásokban tevékenykedő nyelvészek hoztak létre. A hálózat tagja a horvátországi magyar Glotta Nyelvi Intézet is.

Legutóbbi közgyűlésükre Budapesten került sor, ahol újraválasztották a Termini Egyesület elnökségét, amely változatlan formában folytatja tovább a munkát a stabilitás jegyében. Köszöntötték Csernicskó Istvánt akadémikussá választása alkalmából, Péntek János professzort, aki Teleki-díjat kapott, és Lehocki-Samardžić Annát egyetemi tanári kinevezése alkalmából.

Fogarasi Katalin egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Szaknyelvi Intézetének igazgatója kapta idén a Szabó T. Attila-díjat, többek között a magyar orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti szaknyelv kutatásáért és oktatásáért. A díjat Péntek János professzor, a kuratórium elnöke, Kiss Jenő professzor, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke, Szoták Szilvia, a Termini Egyesület elnöke és a család képviselője, Szabó T. Annamária adta át.