Közgyűlést tartott az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör

Az egyesület keretében alakult meg a Dörömb Gyermekszínjátszó Csoport

A közgyűlésen beszámoltak az egyesület tevékenyégéről, melynek jelentős részét képezi történelmi műhelyük kutatótevékenysége, valamint a Dörömb Gyermekszínjátszó Csoport munkája.

Az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a szabadidő kulturált eltöltésének lehetőségét minden korosztály számára. Fő célkitűzése érdekében művelődéstörténeti előadásokat, bemutatókat, irodalmi esteket és egyéb programokat szervez. Az egyesület közgyűlésére a múlt héten, az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban került sor.

– Az utóbbi időben közgyűléseinket főleg online formában tartottuk a koronajárvány miatt, így a mostanin nagyobb időszakot felölelően beszéltük meg az egyesület működését – nyilatkozta lapunknak Ferenczy Nikolett, az egyesület tagja.

Tevékenységeik közül kiemelte a történelmi műhelyt, amely az eszéki J. J. Strossmayer Egyetemmel jelenleg közösen futtatja A kelet-horvátországi magyarok történelme és kultúrája nevű projektet, s amelynek várhatóan 2024-ben lesz kötet formában eredménye. A Kultúrkör kiadója volt két, a szlavóniai magyarság múltjával foglalkozó könyvnek, amelyeket Nyári Denisz, az egyesület jelenlegi elnöke szerkesztett. Az egyesület keretében alakult meg 2019-ben a Dörömb Gyermekszínjátszó Csoport, Ferenczy Nikolett vezetésével. A dörömbösök állandó fellépői az eszéki magyar iskolaközpont rendezvényeinek, de a tanintézmény falain kívül is rendszeresen szerepelnek. Eddigi legjelentősebb bemutatkozásukra az eszéki gyermekszínházban került sor, ahol az Odüsszeusz című darabot adták elő. Ferenczy Nikolett a közelmúlt eseményei között említette továbbá a gyerekfoglalkoztató műhelyeket, táborokat is. Elmondta, meglévő programjaikat a jövőben is folytatnák. A történelmi műhely a már megjelent könyvek horvátra fordításán fog dolgozni, illetve terveik között szerepel egy tanulmányi kirándulás a magyarországi Diósgyőrbe.

Nyári Denisz, az egyesület elnöke lapunknak nyilatkozva köszönetét fejezte ki Jukić Zitának, a Zrínyi Magyar Kultúrkör alapító elnökének, hogy egy ilyen tevékeny egyesület alapjait sikerült lefektetnie.