Közgyűlést tartott a szentlászlói honvédők egyesülete

49

Hétvégén tartotta közgyűlését a szentlászlói honvédők egyesülete, melyen többek között elhangzott, hamarosan elkezdik építeni a faluközpontban a szentlászlói honvédők múzeumát.

A közgyűlésen Kocsis László, az egyesület elnöke tartott beszámolót az elmúlt év eseményeiről. Elmondta, tevékenységük elsősorban a honvédő háborús megemlékezéseken való részvételekben merül ki. Tavaly is számos helyen képviselték a szentlászlói honvédőket a környező településektől kezdve Kaproncáig (Koprivnica). Az egyesület elsősorban az Ernestinovói járás támogatásából tartja fenn magát, a költségek fedezéséhez hozzájárul a jelképes tagsági díj is. 

A közgyűlésen a falu civil szervezeteinek képviselői mellett részt vett Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is, aki beszámolt arról, hamarosan megkezdődik a szentlászlói honvédők múzeumának az építése a falu központjában, ahol egy régi épületet vásároltak, amelyet az építkezési engedélyek megszerzése után lebontanak, s a helyére épül majd a múzeum. 

– Nagy jelentőséggel bír majd minden szentlászlói számára a honvédők múzeuma, aminek mindannyian örülünk, közösségünk megérdemli, hogy egy ilyen emléképülettel is tiszteleghessünk hőseink előtt – nyilatkozta lapunknak Kocsis László.

Az intézmény a szentlászlói honvédők egyesülete, valamint a helyi HMDK-alapszervezet székhelyéül is szolgál majd. Kocsis László aktuális projektjeik között számolt be könyvéről is, amely a Szentlászló 152 címet viseli, és a falu százötvenkét napon át tartó ostromának állít emléket. A kiadvány a tervek szerint a horvát államiság napjára (május 30.) készül el a HMDK gondozásában.