magyarságunk

Közgyűlések időszaka

Az elmúlt napokban került sor a HMDK sepsei alapszervezetének, a Kórógy Hagyományőrző Egyesületnek, a szentlászlói Fácán vadásztársaságnak és a Dežanovaci Magyarok Közösségének is az évi közgyűlésére.

Sepse

A HMDK sepsei alapszervezete a hétvégén tartotta meg évi közgyűlését, melyen összefoglalták a 2022-ben történteket, valamint az idei terveket is ismertették. Sipos Zoltán, az alapszervezet elnöke elmondta, sikeresen működik a népdalkörük, az ovis sarok, tevékeny a festőszekció.

Tavaly együttműködés céljából felvették a kapcsolatot a magyarországi Zalaháshágy településsel, amit kulturális térre is ki szeretnének terjeszteni. Folytatják a székhelyük körüli munkálatokat is, az épülethez tartozó halastó környékét is rendbe hozták, amelybe pontyot terveznek még telepíteni, itt a gyerekek számára tudnak majd akár horgászversenyeket is szervezni. A tervezett programokat tavaly is maradéktalanul sikerült megvalósítaniuk, és bíznak benne, hogy az idei év is hasonlóan eredményes lesz. A következő programjuk egy húsvétváró összejövetel lesz.

A közgyűlésen részt vett Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, aki elismerően szólt a sepsei alapszervezet munkájáról, valamint Kozár József, a Hercegszőlősi járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke is.

Kórógy

Egy tevékeny időszakról számoltak be a Kórógy Hagyományőrző Egyesület közgyűlésén is. Cserepes Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, hogy a hagyományőrző csoport mellett három táncegyüttest működtetnek korosztályok szerint, melyek rendszeresen gyakorolnak, és igyekeztek minden felkérésnek eleget tenni. A tervezett programokat is megvalósították, a hagyományosak mellett tavaly először tartottak családi napot, amelyet, miután több országra is kiterjed a kapcsolatrendszerük, szeretnék a jövőben Kárpát-medencei szintűvé szélesíteni. Mindezt a továbbiakban is pályázati forrásokból igyekeznek megvalósítani, a zágrábi Kisebbségi Tanács mellett a Bethlen Gábor Alapnál és a Csoóri Sándor Alapnál elnyert támogatásokból, valamint számíthatnak a Tordincei járás segítségére is.

A közgyűlés vendége volt Jankovics Róbert HMDK-elnök, magyarságunk parlamenti képviselője, Davor Adžić, a Tordincei járás elöljárója és Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke.

Szentlászló

A szentlászlói Fácán/Fazan vadásztársaság a közel egy évszázad alatt számos megpróbáltatáson ment keresztül, ám közös erővel minden akadályt sikerrel vettek. A háború (1991-97) után nem kis feladat volt újraszervezni a helyi vadászok egyesületét, de szerencsére mindig voltak tenni akaró emberek, akik összefogtak a közös ügyért.

A hétvégén tartott tisztújító közgyűlésükön újraválasztották az aktuális vezetőséget, valamint ismét Kocsis Lászlónak a régi/új elnöknek szavaztak bizalmat, akinek ez a negyedik mandátuma a vadásztársaság élén. Az eseményen részt vett hét baráti vadásztársaság képviselője, valamint a település minden civil szervezetének a képviselője és Jankovics Róbert, a szábor magyar képviselője is.

Dežanovac

A 2022-es évben teljesített programokról és az idei tervekről esett szó a Dežanovaci Magyarok Közösségének éves közgyűlésén is, amit a Goveđe Polje nevű településen tartottak meg. A tanácskozáson pénzügyi és programbeszámoló hangzott el, Jarža Elika, az egyesület vezetője felidézte a múlt évi eseményeket és vázolta az elkövetkező időszak feladatait, a szervezet szekcióinak a munkáját is értékelték.

Latest Posts

spot_imgspot_img

ne hagyja ki!