Közeleg az influenzaszezon: többen igénylik a védőoltást, mint a korábbi években

28

A koronajárvány rohamos terjedése miatt jelentősen nagyobb az érdeklők száma az influenza elleni védőoltás iránt idén, mint az előző években. Október 19-től adatható be a vakcina, mely idén is ingyenes a 65 éven felüliek és az egészségügyileg veszélyeztetett személyek számára.

A koronajárvány gyors terjedése megijesztette az állampolgárok többségét, ennek tudható be az influenza elleni védőoltás iránti megnövekedett érdeklődés – írja az eszéki Glas Slavonije napilap.

A Horvát Közegészségügyi Intézet az idei influenzaszezonra 460 ezer adag védőoltást rendelt, 100 ezerrel többet, mint tavaly. A rendelők több hullámban osztják ki a vakcinát, első körben október 19-től adathatták be a páciensek, majd novemberben, és várhatóan decembertől is elérhető lesz azok számára, akik igénylik, de eddig nem oltatták be magukat.

Csurman Magdolna doktornő a laskói és albertfalui (Grabovac) ambulanciákon rendel. Lapunknak nyilatkozva elmondta, az említett rendelőkbe 150 adag védőoltás érkezett októberben, ami gyorsan elfogyott.

Csurman Magdolna

– A koronajárvány miatt, illetve a média hatására sokkal nagyobb az érdeklődés a védőoltás iránt, mint az előző években volt. Az első két alkalommal kapott mennyiség nem volt elegendő, így várhatóan decemberben még ötven dózis érkezik – mondta Csurman doktornő, hangsúlyozva, a koronajárvány és az influenza között kapcsolat nem áll fenn, viszont az emberek, hogy elkerüljék a nagyobb veszélyt, legalább az influenzától próbálják megvédeni magukat.

Ami a korosztályt illeti – folytatja –, elsősorban az idősek és a középkorúak veszik fel a védőoltást, a fiatalok közül pedig azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Az oltás az egészségügyileg veszélyeztetett személyeknek, illetve a 65 éven felülieknek ingyenesen beadható.

Az egészségügyi dolgozók munkaidejét nem befolyásolja a védőoltások kiosztása, minden évben felkészülten várják a pácienseket, idén ráadásul a koronajárvány miatt egy időben két embernél többen úgysem tartózkodhatnak a váróteremben, rendelőben.

A védőoltáshoz előzetes jelentkezés szükséges a torlódás elkerülése érdekében. A védettség kialakulásához szükség van néhány hétre, ezért érdemes minél előbb kérni. Azért is ajánlatos sietni, mert a hideg beköszöntével sokan elkapnak valamilyen fertőzést, náthavírust, s ez lehetetlenné teszi az oltóanyag beadását.

A védőoltás hatékonyságáról megoszlanak a vélemények

Sokan hagyományos módszerekkel védekeznek, tény, hogy a rendszeres kézmosás, a zsúfolt helyek kerülése, akárcsak a koronavírus esetében, influenza ellen is hasznos, de a vitaminok fogyasztása is ajánlott.

– Nem szoktam beoltatni magam. Véleményem szerint a legjobb védőoltás a megbetegedés ellen a savanyúkáposzta salátának elkészítve, és persze a testmozgás. Én jelenleg a csúzai jógacsoportban veszek részt – mondta el lapunknak Dobó Klára, hozzátéve, az egészséges táplálkozás, a kellő vitaminbevitel eddig még elegendőnek bizonyult egészségének fenntartására, hosszú ideje nem döntötte ágynak megbetegedés.

Az újbezdáni Horvát László azok közé tartozik, akik rendszeresen beadatják a védőoltást.

– Nyolc éve oltatom be magam influenza ellen, elhatározásomnak nem volt különösebb oka, egy alkalommal az orvosom felajánlotta az ingyenes oltási lehetőséget, azóta élek vele. Az oltással kapcsolatban nincsenek rossz tapasztalataim, betegségre sem panaszkodhattam, amiből talán leszűrhetem a következtetést, hogy működik a vakcina – nyilatkozta lapunknak Horvát László.

Idén az első körben lemaradt róla, de amikor a második rendelés érkezett a petárdai egészségházba, időben értesítették, így az idei influenzaszezont is felkészülten várja.

Az influenza legjellemzőbb tünetei a láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom és általános levertség, fáradékonyság, bár nem minden fertőzöttnél jelentkeznek a felsorolt szimptómák. A vírus ráadásul igen fertőzőképes, gyorsan terjed a szervezetben. Szövődménye lehet arcüreggyulladás, bronchitis, és ami a legnagyobb veszélyt jelenti, tüdőgyulladás. Ezek miatt a szövődmények miatt az influenza életveszélyes is lehet.