Közel négyszáz táncos lépett fel a várdaróci Néptáncfesztiválon

12. alkalommal tartott néptáncfesztivált szombaton a Várdaróc Magyar Kultúregyesület. A táncszemle volt a rendezvény központi programja, emellett műhelyfoglalkozásokra került sor, volt felvonulás és hangulatos utcabál, és ezúttal is nagy hangsúlyt fektettek a gasztronómiára: idén először rendeztek kakaspörköltfőző-versenyt a fesztivál keretében.

A másfél évtizede működő Várdaróc Magyar Kultúregyesület feladatául tűzte ki, hogy fellendíti a falu művelődési életét. Tervét sikerült megvalósítania, amit mi sem bizonyít jobban, mint tömeges rendezvényeik, amelyekre évről évre sor kerül.

A kakasütéssel a farsangi hagyományokat elevenítik fel, de ennek keretében ünneplik meg falujuk napját is. A várdaróci néptáncfesztivált a kapcsolatok ápolása céljából kezdték szervezni, hiszen tánccsoportjuk is sokfelé fellép az év folyamán.

– A hazaiakon kívül magyarországi, vajdasági és bosnyák résztvevőink is voltak, összesen 17 együttes közel négyszáz táncosa lépett ma színpadra – nyilatkozta lapunknak Micheli Zsolt.

Jankovics szerint a fesztivál színvonala a falu példás összefogásáról tanúskodik

Elsőként a gyermektánccsoportok mutatkoztak be a fesztivál színpadán. A szemlét a várdaróci Gerle táncegyüttes nyitotta meg, majd a kórógyi, dályhegyi, csúzai kistáncosok következtek a színpadon, illetve volt egy citerazenekar is a fellépők között, amelynek tagjai a Vajdaságból érkeztek Várdarócra.

A gyerekek szemléje után kezdődött a menettánc. A díszes népviseletbe öltözött táncosok a kórógyi Aranycsárdás együttes zenés kíséretével vonultak fel a templom felé vezető utcában, sokan az udvarukból követték az eseményt.

A rendezvényt Micheli Zsolt, a kultúregyesület vezetője, Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, HMDK-elnök és Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója nyitották meg és köszöntötték a vendégeket, akik között volt Gárdos Béla eszéki magyar konzul is.

Micheli Zsolt

Jankovics lapunknak nyilatkozva elismerését fejezte ki a programmal kapcsolatban, amely az egész faluközösség összefogásáról tanúskodik. A példás összefogást, azt a közösségi munkát, amelynek eredményeképpen évről évre ilyen színvonalas és jó hangulatú rendezvényt hoznak tető alá, ő természetesen igyekszik támogatni.

– Nagy öröm számomra, hogy annyi mindent sikerült megvalósítanunk itt, Vádarócon csak ebben az évben: a templomtól kezdve az oktatáson és közművelődésen keresztül a gazdaságig szinte minden téren sikerült fejlesztenünk a falut, amivel, reményeink szerint, az itthon maradást is támogatjuk – nyilatkozta lapunknak parlamenti képviselőnk.

Jankovics Róbert

A műsor második részében a felnőtt táncegyüttesek léptek fel: az Alfalusi Tánccsoport mellett a kiskőszegi, csúzai, dályhegyi, birjáni (Magyarország) magyar táncegyüttesek, a bogarasi (Vajdaság) citerazenekar, a kuševaci horvát és a Ljiljan bosnyák tánccsoportok adtak fergeteges műsort.

Kovácsműhely és kézműves sátor a fesztiválon

A táncszemlével párhuzamosan más programokra is sor került a fesztiválon. Ezúttal is különböző agy- és testmozgató játékokon vehettek részt felnőttek és gyerekek, mint például a szabadtéri óriás malom táblajáték. Egy kézműves sátor is állt a fesztivál helyszínén, ahonnét időnként kalapálás hallatszott. Itt ugyanis egy kovácsműhelyt rendeztek be, ahol az érdeklődő vendégek kipróbálhatták, milyen nehéz fizikai munkát igényel a hagyományos patkókovácsolás. Ugyanitt más kézműves foglalkozásokat is tartottak, melyek inkább gyerekeknek szóltak: agyagozhattak, kipróbálhatták a cérnafestést és a szövést is.

Kakasfőzés, hűen a daróci hagyományokhoz…

A rendezvény szervezői már az előző években is igyekeztek gasztronómiai tartalmat is vinni a fesztiválba. Ez volt a „Régiók íze“ nevet viselő program, melynek keretében a vendégek saját régiójuk ízei szerint készítettek ételeket. Micheli Zsolt elmondta, a tavaszi kakasütés főzőversenyének mintájára most a néptáncfesztiválon is kakaspörköltfőző-versenyt hirdetnek.

– Egyrészt azért, mert településünk jelképe a kakas, másrészt a főzőverseny mindig népszerű, ezért úgy gondoltuk, ezen a téren is hűek maradunk szokásainkhoz – mondta az egyesület vezetője, hozzátéve, 19 csapat nevezett be, ennyinek tudtak helyet biztosítani a kultúrotthon udvarában.

A verseny legjobb ételét a pélmonostori HMDK-alapszervezet szakácsa főzte, második a várdaróci Baronji Dražen, a „bronzérmes” pedig a szintén helybéli Molnár Róbert lett.

A főzőverseny után jó hangulatú utcabál következett, melyen a kórógyi Aranycsárdás zenekar muzsikált.

A szervezők elégedettek az idei néptáncfesztivállal is, amelyre sokan voltak kíváncsiak. Legközelebbi nagy rendezvényük a farsangi kakasütés lesz, de addig sem unatkoznak, hiszen tánccsoportjuknak egész ősszel lesznek fellépései.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a HMDK, a Bellyei járás és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.