Koszorúztak és gyertyát gyújtottak a horvát függetlenség napja alkalmából

0
35

A megemlékezésen, amelyre Pélmonostoron került sor a horvát függetlenség napja alkalmából, részt vett parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, Matijević Olivér, a szervezet ügyvezető elnöke, a Pélmonostori Városi Tanács alelnöke, valamint Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet vezetője is.

Október 8-a Horvátországban állami ünnep, a függetlenség napja. Ekkor arra emlékezünk, hogy a horvát parlament 1991-ben egyhangú döntést hozott arról, hogy minden állami köteléket megszakít Jugoszláviával – a határozat tulajdonképpen függetlenségi nyilatkozat.

Ennek alkalmából sok helyen tartottak megemlékezést. Pélmonostoron a főtéren, a horvát honvédők emlékművénél gyújtottak gyertyát és helyeztek el koszorúkat.

Tomislav Rob, Pélmonostor polgármestere, a helyi rendőrkapitányság és a különböző civil szervezetek képviselői mellett az eseményen részt vett magyarságunk parlamenti képviselője, a HMDK elnöke, Jankovics Róbert, ügyvezető elnöke, Matijević Olivér, aki egyben a Pélmonostori Városi Tanács alelnöke is, valamint Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet vezetője.

– Magyarságunk már az 1991-es sorsdöntő népszavazáson is támogatta Horvátország függetlenségi törekvéseit, majd a honvédő háborúban is szerepet vállalt, hazánknak tekintjük ezt az országot. Ezért tartjuk fontosnak, hogy mi is koszorút és gyertyát helyezzünk el a hősök tiszteletére október 8-án – nyilatkozta lapunknak Kovács Ferenc.

A megemlékezés után szentmisére került sor a helyi Szent Márk-templomban.