Koszorúzással emlékeztek a néhai magyar miniszterelnökre

281

Április 10-én gyűltek össze tisztelői ismét Antall József zágrábi mellszobra előtt. A zágrábi magyar szervezetek és a zágrábi magyar nagykövetség képviselői közösen rótták le tiszteletüket a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök 2002 óta a horvát fővárosban álló mellszobránál, a róla elnevezett utcában.

Antall József, Magyarország kommunizmus utáni első szabadon választott miniszterelnöke 1932. április 8-án született. Haláláig a horvát és a magyar nép közötti barátságért, a két ország kapcsolatainak előmozdításáért dolgozott, és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a független horvát állam megteremtésének rendkívül nehéz időszakában Zágráb humanitárius, diplomáciai és egyéb segítséget kapjon.

A zágrábi magyar nagykövetség és Zágráb város Magyar Kisebbségi Tanácsa közös koszorúzást szervezett az emlékműnél.

A zágrábi magyar nagykövetség koszorúját Magyar József nagykövet és Szendrői László alezredes helyezték el. Knorr Elizabetta, Milan Bandić főpolgármester kiküldöttje és Balázs Piri Zoltán, Zágráb város Magyar Kisebbségi Tanácsának az elnöke is koszorúzott.

Antall József néhai magyar miniszterelnök emlékművét 16 évvel ezelőtt állították fel a horvát fővárosban, Magyarországon kívül ez az egyetlen köztéri Antall József-szobor. Az emlékmű az Antall József utcában van.

Kolinda Grabar-Kitarović köztársasági elnök Horvátország nemzetközi elismerésének a 25. évfordulóján posztumusz állami elismerésben részesítette Antall József néhai magyar miniszterelnököt.