Koszorúzással emlékeztek 1956-ra

204
09-koszoruzas-2

Eszék – A rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület szervezésében vasárnap a Hermann Paulina-villa falán található táblánál koszorúztak az emlékezők.

A magyar nép jelentős részének a megmozdulása és fegyveres harca a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen 55 évvel ezelőtt, 1956. október 23-án kezdődött a budapesti diákok békés tüntetésével. A megtorlások során mintegy két és fél ezer ember vesztette életét, 22 ezer embert ítéltek börtönbüntetésre, és 229-et halálra. Mintegy 200 ezren külföldre menekültek. A korabeli Jugoszláviába 34 ezer magyar érkezett, többen közülük a Hermann Paulina-villában találtak menedékre.
Budapest és Eszék városa az 56-os eseményekre emlékezvén 1998-ban táblát állíttatott az eszéki villa falára, amelynél minden évben koszorúzást tartanak. Ez a gyakorlat idén sem maradt el, hiszen a Népkör Magyar Kultúregyesület szervezésében megkoszorúzták az emléktáblát. Vasárnap délután négy órakor gyülekeztek a résztvevők, akik a himnuszok és Magdika Dániel, a Népkör elnökének rövid köszöntője után elhelyezték koszorúikat Eszék város, a zágrábi magyar nagykövetség és a horvátországi magyar szervezetek nevében.
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége nevében dr. Szántó Tibor és Csapó Nándor helyezett el virágot az emléktáblánál.