Koszorúzás az Antall-szobornál

0
563

A zágrábi magyarok minden évben összegyűlnek Antall József mellszobránál, ahol koszorúzási ünnepséggel emlékeznek meg a néhai magyar miniszterelnökről.

Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke a haláláig a horvát és a magyar nép közötti barátságért, a két ország kapcsolatainak előmozdításáért dolgozott, és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a független horvát állam megteremtésének rendkívül nehéz időszakában Zágráb humanitárius és diplomáciai segítséget, valamint az önvédelemhez szükséges kézifegyvereket kapjon. Ő volt az első magyar kormányfő, aki – noha ez a kijelentése nagy vihart kavart – azt mondta, hogy ő „lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke”.

A horvát fővárosban utca viseli a nevét, 2002-ben pedig egy mellszobrot is állítottak emlékére, amelyet Mádl Ferenc és Stipe Mesić akkori magyar, illetve horvát köztársasági elnök együtt avatott fel. Mellszobránál azóta minden évben, születésének évfordulóján koszorúzási ünnepséget rendeznek a zágrábi magyarok.

Az idei megemlékezésen részt vett többek között Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki megkoszorúzta Antall József néhai magyar miniszterelnök zágrábi emlékművét (egyébként Magyarországon kívül ez az egyetlen köztéri Antall József-szobor).

Megbeszélés az Ady Kultúrkör székhelyén

Az államtitkár a koszorúzás után megbeszélést folytatott a zágrábi magyar egyesületek vezetőivel az Ady Endre Magyar Kultúrkör székházában. A megbeszélésen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.