Koszorúzás az államiság napja alkalmából

306

A hétvégén ünnepelték Horvátországban az államiság napját, melynek alkalmából országszerte számos megemlékezést tartottak. A 30 évvel ezelőtt történtekről Pélmonostoron is megemlékeztek, az eseményen a horvátországi magyarság is képviselte magát.

Horvátország 1990. május 30-án „született”. Azon a napon hatalmas tömegek gyűltek össze Zágráb főterén, hogy Franjo Tuđmant éltessék, akit az aznap megalakuló parlament nagy többséggel Horvátország elnökségének az elnökévé választott.

Május 30-át 1991-ben a parlament állami ünneppé nyilvánította, és ez így is volt tíz évig. Andrej Plenković kormányfő kezdeményezésére idén, az első demokratikusan megválasztott parlament megalakulásának a 30. évfordulóján visszatértek az államiság „régi” napjához, május 30-hoz.

Az ünnep alkalmából országszerte számos eseményre került sor. A horvát honvédők és a háború áldozatai tiszteletére gyújtottak gyertyát és koszorúztak az egyetlen drávaszögi város, Pélmonostor főterén is a horvát honvédők emlékművénél. Már hagyomány, hogy a megemlékezésen részt vesznek a helyi magyarok is. Idén Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, Matijević Olivér, a Pélmonostori Városi Tanács alelnöke, a HMDK ügyvezető elnöke, valamint Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet vezetője, a város nemzeti és nemzetiségi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke képviselték közösségünket.