Koszorúzás a zágrábi Jókai-szobornál, majd családi nap

21

Jókai Mór halálának a 120. évfordulója alkalmából Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa koszorúzást és megemlékezést tartott a Jókai-szobornál, majd családi napot rendeztek a Bundek tónál.

A Zágrábi Magyar Kisebbségi Tanács/Önkormányzat kezdeményezésére, Zágráb és Budapest támogatásával, valamint a magyar kormány (KKM) pénzügyi hozzájárulásával állították fel Győrfi Lajos szobrászművész bronz műalkotását a horvát fővárosban, az Írók alléján (Aleja književnika) 2019-ben, így a legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor emléktáblája és a demokratikus Magyarország első miniszterelnöke, Antall József mellszobra után 2019 óta még egy magyar emlékhely van Zágrábban.

Rusz Radován

A zágrábi magyarok idén is összegyűltek a márciusi ifjak egyike, a regényíró, a „nagy magyar mesemondó” szobra előtt halálának a 120. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen Rusz Radován, Magyarország zágrábi konzulja és Balázs Piri Zoltán, Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsának az elnöke szóltak az egybegyűltekhez. Majd a részt vevő magyar szervezetek és intézmények egymást követően elhelyezték koszorúikat. A jeles írónkról való megemlékezést ifj. Horvát Károly és zenekara tette meghittebbé néhány magyar népdallal.

A Zágrábi Magyar Kisebbségi Tanács rendszeresen szervez a Bundek tónál családi napot, ezúttal nem véletlenül főztek Jókai-bablevest a résztvevőknek. A zenészek jóvoltából egy rögtönzött táncházat is tartottak, amelybe kicsik és nagyok egyaránt csatlakoztak.